08.04.2023.

Objavljena 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da su objavljena 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, a još 84 su u pripremi.

Do sada su, kako su naveli u priopćenju, objavljena 244 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 58 tisuća hektara, a u pripremi su 84 nova natječaja.

Ako jedinice lokalne samouprave (JLS) to ne učine sukladno zakonskim rokovima, ministarstvo preuzima raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem.

Do sada su, kako navode iz Ministarstva, donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 14 JLS-ova.

U priopćenju se iznose podaci da je u odnosu na zadnje izvješće prošlog mjeseca objavljeno 15 natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 20 novih odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje na čemu se temelji podatak da su u pripremi 84 nova natječaja te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području jedne jedinice lokalne samouprave.

Iz Ministarstva naglašavaju da se po prvi put propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima. Najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost  (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Propisuje se i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.

Iz Ministarstva napominju kako se u cilju ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem aktivno surađuje sa jedinicama lokalnih samouprava.

(HINA, 7. 4. 2023.)

Fotografija: Pixabay