07.02.2018.

Obilježen Europski dan zaštite osobnih podataka

Projekcijom promotivnih spotova, i filmom „Tko se to šali s mojim podacima?“ u utorak je, u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), svečano obilježen Europski dan zaštite osobnih podataka, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je tom prigodom kako se takvim akcijama pokušava educirati građane, posebno djecu te im pojasniti što su osobni podaci i u kojoj mjeri moraju biti oprezni.

"Državne institucije, kako na nacionalnoj tako i na razini EU su odlučile napraviti korak dalje u smislu dodatne regulacije i poduzimanja onih mjera koje idu u cilju zaštite osobnih podataka", rekao je Božinović novinarima.
Podsjetio je kako se nalazimo pred stupanjem na snagu opće uredbe EU o zaštiti privatnih podataka. "MUP tu ima poseban dio jer smo na čelu radne skupine koja bi trebala prije toga završiti policijsku direktivu koja propisuje sve što je bitno kako bi se sa aspekta spriječavanja, istraživanja pa i sankcioniranja protupravnih radnji vezanih za neovlašteno korištenje osobnih podataka, jasnije uvelo u naš pravni sustav i preciziralo", rekao je ministar unutarnjih poslova.
Govoreći o učinkovitosti policije kada je riječ o krađi podataka, ministar je naglasio kako je sve više otkrivanja takvih slučajeva. "Ne samo MUP već i sve državne institucije ulažu u obuku, tehnološku podršku u suradnji sa Agencijom. Mislim da smo efikasniji nego ikad, no cilj nam je da tu efiksnost podignemo na najvišu moguću razinu, a to se može ako se kao društvo odupremo tim protupravnim pojavama i educiramo građane, pogotovo mlade", rekao je ministar Božinović. Ujedno se založio i da takva edukacija nađe svoje mjesto i u obrazovnom sustavu.
Na pitanje je li Hrvatska spremna za pripremu europske regulative koja predviđa velike kazne, odgovorio je potvrdno. "Spremni smo, bit ćemo spremni i u to ne treba ni malo sumnjati", poručio je.
Ravnatelj Agencije Anto Rajkovača pojasnio je što će se sve promijeniti primjenom europske regulative za zaštitu osobnih podataka. "Nova europska regulativa donosi niz novina na više razina, u pogledu regulatornih i nadzornih tijela, njihovih ovlasti i zadaća, novina u pogledu voditelja obrade tj. svih dionioka koji disponiraju osobnim podacima građana osobito velikih sustava u pogledu veće odgovornosti i boljih rješenja u smislu zaštite osobnih podataka", rekao je Rajkovača. Nova opća uredba, ističe, pruža veći standard zaštite osobnih podatak, više prava u smislu prava na pristup te niz drugih instituta. "Opća uredba teži ujednačavanju postupanja i standardizaciji na području cijele Europe umjesto 28 nacionalnih propisa", rekao je Rajkovača dodajući da opća uredba 25. svibnja ide u punu primjenu u svim državama članicama.
Dramskim i glazbenim izričajem te predstavljanjem novih mobilnih aplikacija u Branimir centru pokušale su se prenijeti najvažnije poruke koje se odnose na prava i obveze koje proizlaze iz nove europske regulative koja promiče jedno od temeljnih ljudskih prava, ono na zaštitu osobnih podataka.
Agencija je izradila i posebnu aplikaciju za djecu i mlade s obzirom da su upravo djeca prepoznata kao najranjivija skupina društva, a riječ je o svojevrsnom vodiču s nizom korisnih savjeta kako se zaštiti na internetu i društvenim mrežama. Aplikacija sadrži i savjete za roditelje, učitelje, školske psihologe, pedagoge.


(HINA, 06. 02. 2018.)