09.02.2018.

Novine u registraciji i označavanju vozila

Ministarstvo unutarnjih poslova 27. prosinca 2017. godine donijelo je novi Pravilnik o registraciji i označavanju vozila koji je objavljen u Narodnim novinama br. 130/17 (u daljnjem tekstu: Pravilnik). Pravilnik je stupio na snagu i u primjeni je od 1. siječnja 2018. godine. Implementiranjem direktiva Europske unije, građanima omogućava jednostavniji i brži postupak registracije i označavanja vozila.

Prema čl. 259. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (Nar. nov., br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17), u daljnjem tekstu: Zakon, tehnički pregledi vozila obavljaju se u stanicama za tehnički pregled vozila koje za to ispunjavaju propisane uvjete i imaju ovlaštenje, a obavljaju ih djelatnici stručne organizacije koju na temelju javnog natječaja ovlasti ministarstvo nadležno za unutarnje poslove. Pravilnik o tehničkim pregledima vozila na cesti (Nar. nov., br. 132/17) koji stupa na snagu 20. svibnja 2018. godine, člankom 8. propisuje kako početne i/ili detaljne tehničke preglede na cesti osim ovlaštenih djelatnika stručne organizacije, mogu provoditi i policijski službenici, inspektori cestovnog prometa i nadzornici tehničke ispravnosti vozila.[1]
Starim Pravilnikom iz 2008. godine, bilo je propisano da registraciju vozila obavljaju policijske uprave prema prebivalištu ili sjedištu vlasnika vozila, a da stanice za tehnički pregled vozila mogu obavljati registraciju isključivo ukoliko ispunjavaju uvjete i za to imaju ovlaštenje.
Od Nove godine, člankom 5. stavkom 1. Pravilnika poslovi registracije se u cijelosti prenose na stanice za tehničke preglede vozila. Stavak 2. istog članka, propisuje kako: “Registraciju vozila može obaviti stanica za tehnički pregled vozila koja se nalazi izvan registracijskog područja u kojem vlasnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište odnosno u kojem korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila (pravna ili fizička osoba koja vozilo daje u leasing ili najam), ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, ali s oznakom registracijskog područja u kojem vlasnik odnosno korisnik, najmoprimac ili podnajmoprimac vozila imaju prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište, u roku do 30 dana od dana podnošenja zahtjeva za registraciju vozila.“ Tako na primjer vlasnik s adresom u Zagrebu, može kupiti auto u Novoj Gradiškoj i zatražiti tablice Zagrebačkih oznaka. Krajnjim korisnicima je na taj način olakšan je pristup do stanica za tehnički pregled te također smatramo kako će dovesti do poboljšanja usluga samih stanica.

Druga novina koja je uvedena Pravilnikom odnosi se na financijske uštede obavljanje tehničkog pregleda prilikom kupnje novog vozila. Odredbom članka 256. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako su nova motorna i priključna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj, koja sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 24 mjeseca od prve registracije vozila, osim novih motornih i priključnih vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, motornih vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz, koja su vlasnici dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 12 mjeseci od prve registracije vozila. Slijedom navedenog, prvi tehnički pregled novih vozila obavlja se tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 12 odnosno 24 mjeseca od prve registracije vozila, ovisno o kategoriji odnosno namjeni vozila. Dakle, za nova vozila više se ne obavlja „prvi“ redovni tehnički pregled prilikom same registracije, već ta obveza nastaje tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 24 mjeseca od datuma prve registracije (sustav: 0-2-1-1…, gledano po godinama). S druge strane, za rabljena vozila prilikom prve registracije obavlja se i tehnički pregled, koji se potom nastavlja u istim intervalima po jednu godinu. Na ovaj način ujednačavamo praksu s državama Europske unije. Tako npr. u Njemačkoj, tehnički se pregled obavlja svake dvije godine, dok ga za nova vozila nije potrebno obaviti prve tri godine nakon kupnje. 

Izmijenjeni čl. 253. Zakona propisuje kako za registraciju vozila, produženje važenja prometne dozvole i ostale poslove obavljaju stanice za tehnički pregled vozila te da vlasnik vozila ne plaća upravnu pristojbu kada za to plaća naknadu u stanici za tehnički pregled vozila. Dakle, kod promjene vlasništva  ubuduće nije potrebno ovjeravati ugovor kod javnog bilježnika te se postupak prijenosa vlasništva obavlja isključivo u stanicama za tehnički pregled plaćanjem propisanim naknada uz predočenje prometne dozvole i kupoprodajnog ugovora.
Osim registracije vozila, stanice za tehnički pregled od sada su ovlaštene obavljati i odjavu vozila, izdavanje pokusnih i izvoznih pločica te izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila, evidencije pokusnih i izvoznih pločica (osim potvrda i uvjerenja iz evidencije registriranih i  označenih vozila koja se izdaju u skladu s Ovršnim zakonom) te zamjenu prometnih dozvola.

Člankom 15. stavkom 1. Pravilnika propisano je kako: „Stanica za tehnički pregled vozila produžiti će važenje prometne dozvole ako je vozilo tehnički ispravno i ako su plaćene propisane obveze i priložena prometna dozvola i dokaz o identitetu, a za vozila pravnih osoba i ovlaštenje za produženje važenja prometne dozvole. Dakle, procedura produljenja važenja prometnih dozvola te cijene ostaju jednake kao i do sada, dok se na naslovnicu obrasca prometne dozvole ponovno vraća grb Republike Hrvatske. (Slika 1. obrazac prometne dozvole s grbom)

Registarske pločice za motocikliste također su promijenjene odnosno smanjena im je dimenzija na 18x18 centimetara s dosadašnjih 20 x 20 centimetara. Njihov oblik, sadržaj i dimenzije određuje članak 18. Pravilnika, a njihova primjena počinje od 20. svibnja 2018. godine.
Prednosti uvedene novim Pravilnikom su dakle  višestruke:  pojednostavljena i ubrzana cijela procedura registriranja vozila, smanjen je problem birokracije i složenosti sustava gdje su ovlasti dosada bile rascjepkane između MUP-a i stanica za tehnički pregled tj. Centra za vozila Hrvatske, građanima kao korisnicima se omogućava ušteda vremena i novca te se rasterećuje rad službi Ministarstva unutarnjih poslova.


Autorica: Tea Kovačec, struč. spec. admin. publ.


[1] Sadržaj i metode tehničkog pregleda vozila na cesti propisane su člankom 10. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na cesti. Stavkom 2. propisano je da početni tehnički pregled obuhvaća provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, te vizualnu procjenu osiguranja i prijevoza tereta vozila, dok je stavkom 5. određeno kako detaljni tehnički pregled uzima u obzir tehničku ispravnost kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnost utjecaja na okoliš.


Literatura:
1. Zakonu o sigurnosti prometa na cestama NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 65/15, 108/17
2. Pravilnik o registraciji i označavanju vozila NN 151/08,151/08, 89/10, 104/10, 83/13, 52/15 i 45/16
3. Pravilnik o registraciji i označavanju vozila NN 130/17
4. Pravilnik o tehničkim pregledima vozila na cesti NN 132/17
5. https://www.hina.hr/vijest/9684998
6. https://www.vecernji.hr/auti/novo-od-1-sijecnja-2018-prijenos-auta-na-tehnickom-1215243
7. https://www.vecernji.hr/auti/rabljeni-auti-upravna-pristojba-umjesto-5-poreza-na-stjecanje-1213774
8. https://www.dalmacijadanas.hr/stizu-nova-pravila-od-1-sijecnja-niz-promjena-za-vlasnike-automobila
9. http://stari.mup.hr/45.aspx
10. https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-bozinovic-predstavlja-novine-u-poslovima-registracije-vozila---501757.html
11. https://www.cvh.hr/
12. http://www.hak.hr/