29.10.2018.

Novi Zakon o otocima pomoći će boljim uvjetima života otočana te potaknuti demografsku i gospodarsku revitalizaciju

Tematska sjednica Vlade, posvećena razvoju hrvatskih otoka i izvješću o najuspješnijoj turističkoj godini u povijesti Hrvatske, održana je danas u gradu Hvaru, dan nakon završne svečanosti Dana hrvatskoga turizma u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma.

Zahvalivši na gostoprimstvu gradonačelniku Hvara Rikardu Novaku i županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava u hvarskom kazalištu smještenom u zgradi Arsenala, spomeniku najviše kategorije. 
"Riječ je o monumentalnoj zgradi u središtu povijesne jezgre Hvara, jednoj od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada na Mediteranu. Hvarsko kazalište iz 1612. godine, jedno je od najstarijih u Europi, od njega su stariji samo Teatro Olimpicou Vicenzi iz 1585. i Teatro all'Antica u Sabbioneti iz 1588. godine. Drago mi je da je Vlada, osobito Ministarstvo kulture podržalo rekonstrukciju i opremanje hvarskoga Arsenala s Kazalištem, ove godine s 5,2 milijuna kuna, ukupno s dvadesetak milijuna kuna i nadam se da će za koji tjedan, nakon 22 godine obnove, Kazalište biti dovršeno", napomenuo je na samom početku svog uvodnog izlaganja.
Pozdravivši župane priobalnih i kontinentalnih županija prisutne na sjednici, gradonačelnike i načelnike, predsjednike gradskih vijeća drugih otočnih gradova, niz saborskih zastupnika,  direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijana Staničića i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića, predsjednik Vlade je poručio: 
"Ideja današnje, 7. sjednice izvan Zagreba u mandatu naše Vlade je da se govori o otocima i o turizmu. Svaki 33 stanovnik Hrvatske živi na otoku, na koje otpada 4.058 kilometara hrvatske obale ili ukupno 70%. Državni i javni sektor, od 1999. ulaže oko 1,5 milijardu kuna u otoke, ove godine 1,7 milijardi. Imamo Upravu za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja. Nakon 20 godina, krećemo s prijedlogom novog Zakona o otocima. Uvjeren sam da će njegova provedba pomoći podizanju kvalitete i uvjeta života svih stanovnika hrvatskih otoka, potaknuti i demografsku i gospodarsku revitalizaciju".
Podsjetio je da je ova turistička godina u prihodovnom smislu najbolja godina, s 12 milijardi očekivanih prihoda, više od milijarde investicija u hrvatski turizam, 19,5 milijuna turista, preko 106 milijuna noćenja. 
"To su sjajni podaci i govore o tome da hrvatski turizam predstavlja 20%  BDP-a. Svi zajedno moramo učiniti da on bude održiv i da bude zamašnjak rasta hrvatskoga gospodarstva", zaključio je svoj uvodni govor predsjednik Vlade Plenković. 
Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak izrazio je zadovoljstvo što se prva sjednica hrvatske Vlade na otocima, nakon 20 godina, u godini 150. obljetnice hvarskoga turizma, održava upravo na Hvaru, otoku  s 2400-godišnjom poviješću urbanoga života. Zahvalio je na uspješnoj suradnji s resornim ministarstvima, čime se Hvar svrstao u sam vrh proračunskih izdvajanja za kulturu. Naveo je da Grad nastavlja s radom na projektu Hvar-tvrđava kulture, vrijednom 80 milijuna kuna, kojim je aplicirao na sredstva europskih fondova. 
Istaknuo je pozitivne demografske trendove Hvara koji se svrstao među osam najrazvijenijih hrvatskih gradova, a ovoga je mjeseca ušao i u izbor pet malih gradova po kvaliteti života. 
Hvar se nastoji razvijati promišljeno i održivo, oslanjajući se na tradiciju, bogatu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu i pozicionirati se kao cjelogodišnja turistička destinacija u kojoj će biti osiguran i ugodan život njegovih građana. 
Na kraju, gradonačelnik Novak  je izrazio nadu da će ova sjednica Vlade promijeniti perspektive i doživljaj otoka, koji nisu samo idealno mjesto za odmor, nego ponajprije moraju biti mjesto kvalitetnog života njegovih stanovnika, dok razvoj turističke infrastrukture mora pratiti održivi razvoj lokalne zajednice.  
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je Vladi na prepoznavanju biti življenja na otocima koji mora predstavljati prednost, a ne problem te je kazao da se nada kako će novi Zakon u čijoj je izradi i sam sudjelovao, biti implementiran u svakodnevnom životu. 
Naglasio je razliku života na otoku u nekoliko mjeseci turističkoga dijela godine, i života izvan sezone, kad se dogodi da se na njemu broj stanovnika poveća i do deset puta. 
Istaknuvši dva bitna elementa – segment zdravstva i međuotočne povezanosti, izrazio je zadovoljstvo najavom izrade nove Strategije turizma u kojoj očekuje maksimalnu koordinaciju s otočkim turističkim djelatnicima, poglavito kad se radi o ta dva elementa. 
Podsjetivši da je Splitsko-dalmatinska županija prva napravila strategiju održivog turizma, župan Boban smatra da u novu, sveobuhvatnu Strategiju turizma svakako treba implementirati i održivost, s obzirom na probleme koji mogu nastati za domicilno stanovništvo. 


(VLADA RH, 26. 10. 2018.)