17.09.2018.

Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu i izmjene Zakona o najmu stanova

Nakon ljetne stanke Novi informator d.o.o. nastavio je sa svojim seminarskim aktivnostima te je prvi jesenski seminar održan iz područja komunalnog gospodarstva.

Gotovo 300 ljudi, uglavnom službenika jedinica lokalne samouprave i drugih stručnjaka koji se bave komunalnim gospodarstvom i imovinskopravnim poslovima, okupilo se u prepunoj konferencijskoj dvorani hotela Sheraton u Zagrebu, 12. rujna 2018., na seminaru »NOVI ZAKON O KOMUNALNOM GOSPODARSTVU I IZMJENE ZAKONA O NAJMU STANOVA«.
O Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova (Nar. nov., br. 68/18), kao i o zakonodavnim rješenjima novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov., br. 68/18), koji su doneseni na zadnjoj sjednici Hrvatskog sabora prije ljetne stanke, a primjenjuju se od 4. kolovoza 2018., izlagao je Josip Bienenfeld, dipl. iur., načelnik Sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske, koji je prikazao razloge za donošenje obaju zakona, te je ukazao na sve novosti koje novi zakoni donose, a posebno je naglasio obveze jedinica lokalne samouprave u provođenju novih zakonskih odredaba.
Mr. sc. Dragica Kemeter, pročelnica Upravnog odjela za upravu Grada Čakovca, govorila je o novom uređenju komunalne naknade i komunalnog doprinosa, a posebno se osvrnula na područje usklađivanja akata jedinica lokalne samouprave s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, za što je, očekivano, postojao najveći interes sudionika. Tijekom izlaganja u prezentaciji je dala i usporedni tablični prikaz starih, odnosno postojećih odredaba odluka o komunalnom redu, odluka o komunalnom doprinosu i odluka o komunalnoj naknadi, i novih odredaba tih odluka, koje jedinice lokalne samouprave tek trebaju donijeti.
Mladen Ivanović, dipl. iur.,savjetnik za pravna pitanja, edukaciju i obuku u Udruzi općina, izložio je temu postupanja komunalnih redara na temelju novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, pri čemu je ukazao na sve novine u postupanju komunalnog redarstva, posebno se osvrnuvši na primjenu Zakona o općem upravnom postupku (Nar. nov., br. 47/09) u njihovu postupanju. 
Da u primjeni novog Zakona o komunalnom gospodarstvu već ima dosta nedoumica, pokazala je i brojnost pitanja sudionika seminara, na koja su predavači pružili kvalitetne odgovore i rješenja. Sudionici su na seminaru dobili i priručnik „Komunalno gospodarstvo i najam stanova“, koji, uz radove predavača, sadržava i ogledne primjere odluke o komunalnom doprinosu i odluke o komunalnoj naknadi, tekst novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (Nar. nov., br. 68/18) i pročišćeni tekst Zakona o najmu stanova (Nar. nov., br. 91/96, 48/98 – Odluka USRH, 66/98 – ispr. Odluke USRH, 22/06 i 68/18).