02.10.2017.

Novi studijski program sisačkog MetaIurškog fakulteta

Na sisačkom MetaIurškom fakultetu, jednoj od 33 autonomne jedinice Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak su brucoši 37. naraštaja sveučilišnog studija metalurgije i studija ljevarstva počeli studirati po novom programu, koji je u cijelosti prilagođen potrebama hrvatskog gospodarstva.

Novi studijski program izrađen je u suradnji s hrvatskim ljevaonicama, metaloprerađivačima i drugim srodnim tvrtkama. Novim studentima metalurgije na raspolaganju su dva usmjerenja - metalurško inženjerstvo i industrijska ekologija, dok je ljevarstvo organizirano kao izvanredni studij.   

Svi dosad diplomirani metalurzi su zaposleni, rečeno je na prigodnoj svečanosti.

Na početku nove akademske godine  studente je pozdravila dr. Zdenka Zorko Brodarac, nova dekanica sisačkoga sisačkom MetaIurškom fakultetu, jedinoga takve vrste u Hrvatskoj, istaknuvši da je  "bez metala  i danas nemoguće zamisliti svijet. Od 3000. godine prije Krista, kada je bakar prvi put ušao u uporabu, pa preko brončanog, još se uvijek nalazimo u željeznom dobu", rekla je dekanica Zorko Brodarac.

Sisačkim studentima je poručila da u studiju ne traže prolaznost i prosječnost, nego izvrsnost. Na svečanosti su se studentima predstavili i novi prodekani, dr. Ivan Ivec za nastavu i dr. Stjepan Kožul za znanost i financije.
 Metalurški studij u Sisku utemeljen je 1960. godine i od tada je na fakultetu diplomirao 731 student, od čega 527 inženjera i diplomiranih inženjera metalurgije, 86 magistara i doktora znanosti itd.

Nova dekanica dr. Zdenka Zovko Brodarac, koja je na toj funkciji zamijenila dosadašnjeg dekana prof. dr. Ladislava Lazić, rođena je 1975. godine u Sisku. Studij na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završava 1998. godine. Poslijediplomski magistarski studij metalurgije na Naravoslovnotehniškom fakultetu Sveučilišta u  Ljubljani završava 2005., a doktorski studij metalurgije na istom fakultetu 2009. godine.  Izbor u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora dovršen je potvrdom Vijeća tehničkog područja od 2016. godine.

Dr. Zovko Brodarac autorica je ili koautorica stotinjak znanstvenih i stručnih radova. Aktivni je istraživač na znanstvenim, bilateralnim i tehnologijskim projektima. Znanstvene i nastavne kompetencije stjecala je i usavršava boravkom na brojnim visokoobrazovnim institucijama u inozemstvu. Sudionik je brojnih stručnih skupova i dobitnik priznanja za svoje radove. Dugogodišnja je aktivna članica Povjerenstva za upravljanje kvalitetom, a prije stupanja na dužnost dekanice, na Metalurškom je fakultetu bila prodekanica za znanost i financije.

(HINA, 2. 10. 2017.)