18.04.2019.

Novi program za promicanje demokracije, vladavine prava i rodne ravnopravnosti

Europarlamentarci su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasali za osnivanje programa "Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ iz kojeg će se financirati promicanje demokracije, vladavine prava, borbe protiv nasilja i rodne ravnopravnosti, kao i civilna društva koja promiču te vrijednosti.

"Opći je cilj Programa očuvanje i promicanje prava i vrijednosti kako su utvrđeni Ugovorima, uključujući demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava, posebice podupiranjem organizacija civilnog društva na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini, a osobito na najnižoj razini lokalne zajednice, te izgradnjom njihovih kapaciteta i poticanjem građanskog i demokratskog sudjelovanja, radi očuvanja i daljnjeg razvoja otvorenih, demokratskih, uključivih društava utemeljenih na pravima i jednakosti“, stoji u izvješću nizozemske zastupnice Bodil Valero (Zeleni/EFA)
Program je podijeljen na potprogram "Vrijednosti Unije“ koji se odnosi na zaštitu i promicanje demokracije i vladavine prava, potprogram "Jednakost, prava i jednakost spolova“ koji uključuje promicanje jednakosti i zaštite manjina, jednakosti spolova i promicanje "rodno osviještene politike“, potprogram "Aktivno građanstvo“ koji se odnosi na podizanje razine pluralizma, uključivanja građana u demokratski život, slobodu govora itd. te na potprogram "Dapfne“ koji se bavi suzbijanjem nasilja.
Europarlamentarci za financijsko razdoblje 2021.-2027.traže 1,6 milijardi eura za provedbu programa što je povećanje u odnosu na Komisijin prijedlog prema kojem bi program dobio 641 705 000 eura.
Programom će se podupirati civilno društvo koje se bavi spomenutim temama te je organizacijama civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i promicanjem potpune provedbe Istanbulske konvencije kao i borbom protiv "svih oblika nasilja nad djecom, mladima te drugim ugroženim skupinama, kao što su pripadnici zajednice LGBTQI, osobe s invaliditetom, pripadnici manjina, starije osobe, izbjeglice i migranti“ namijenjeno najmanje 50 posto sredstava predviđenih za ta područja
Najmanje 65 posto od tih sredstava dobivaju lokalne i regionalne organizacije. Također, izvjestiteljica je predložila da se barem 40 % sredstava u okviru svakog cilja dodijeli nevladinim organizacijama.
"Vidimo da je u nekoliko zemalja vladavina prava pod prijetnjom, dok su korupcija i autokratski hirovi vođa poput Viktora Orbana potkopali stupove demokracije“, istaknula je izvjestiteljica Valero i dodala da će novi program pomoći organizacijama koje se bore za demokraciju, ljudska prava i zajedničke vrijednosti u zemljama gdje je ugrožena vladavina prava.
"Akteri civilnog društva često su meta vladinih napada zbog čega bi EU trebao moći pomoći nevladinim udrugama i njihovom vitalnom radu kada su pod prijetnjom“, ustvrdila je Valero
Komisija i Europski parlament često su kritizirali mađarsku i poljsku vladu zbog ograničavanja rada organizacijama civilnog društva, a upravo su europarlamentarci iz Orbanova Fidesza i vladajuće poljske stranke Pravo i pravda (PiS) glasali protiv usvajanja izvješća koje je usvojeno s 472 glasa za, 129 protiv i 41 suzdržanim.
Svi su hrvatski zastupnici, osim Ruže Tomašić koja je bila protiv, glasali za usvajanje izvješća.
Programom će se podupirati i jačanje svijesti građana EU-a, posebno mladih, o europskom kulturnom naslijeđu, identitetu i zajedništvu, davat će potpora obrani zviždača, slobodi i pluralizmu medija, organizacijama koje štite žrtve nasilja itd.
Program "Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ bit će, zajedno s programom Pravosuđe, dio novoosnovanog Fonda za pravosuđe, prava i vrijednosti.
"U vremenima kad se europska društva suočavaju s ekstremizmom, radikalizmom i podjelama te sa sve manje prostora za neovisno civilno društvo, važnije je nego ikad promicati, jačati i braniti pravdu, prava i vrijednosti EU-a: ljudska prava, poštovanje ljudskog dostojanstva, slobodu, demokraciju, ravnopravnost, nediskriminaciju i vladavinu prava“, navodi se u izvješću.


(HINA, 17. 4. 2019.)