17.03.2020.

Novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja

Novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja, Nar. nov., br. 21/20 (u nastavku teksta: Pravilnik), koji je Ministarstvo poljoprivrede donijelo u siječnju, stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Navedenim se Pravilnikom u potpunosti preuzimaju odredbe Direktive Vijeća Europske unije 2008/71/EZ od 15. srpnja 2008. o identifikaciji i registraciji svinja (SL L 213/31, 8. 8. 2008.).

Promjene u ovom sustavu dio su paketa mjera Ministarstva poljoprivrede, s ciljem prevencije pojave Afričke svinjske kuge[1] (u nastavku teksta: ASK) u Republici Hrvatskoj.

U skladu s time, postroženi su uvjeti koji obuhvaćaju obvezu prijave odlazne  i dolazne migracije svinja. Tako članak 19. propisuje da svinje prilikom premještanja moraju biti označene i registrirane sukladno odredbama kojima se određuje vrijeme i način označavanja svinja, registracija svinja bez potrebe ponovnog označavanja te označavanje svinja koje dolaze iz trećih zemalja. Putni list prijavljuje i popunjava posjednik s čijeg se gospodarstva svinja premješta. Svinje prilikom premještaja mora pratiti putni list. Putni list potpisuje posjednik s čijeg se gospodarstva svinja premješta (zadržava dva primjerka putnog lista), novi posjednik i prijevoznik svinja (oni preuzimaju treći i četvrti primjerak).

Posjednik/veterinarska služba koji ima odobrenje nadležnog tijela za označavanje svinja, podatke o premještanju svinja s gospodarstva iz putnog lista dužni su u roku od sedam dana od nastalog premještaja (odlaska) upisati u Jedinstveni registar svinja[2] (u nastavku teksta: JRS). Ako spomenuti posjednik nema odobrenje nadležnog tijela za označavanje svinja (a s čijeg se gospodarstva svinje otpremaju), dužan je u roku od četiri dana od dana premještanja svinja, ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji dostaviti dva primjerka putnog lista. Ovlašteni veterinar ovlaštene veterinarske organizacije potpisuje i ovjerava oba primjerka putnog lista i prvi primjerak vraća odlaznom posjedniku. Obveza čuvanja putnog lista u arhivi ovlaštene veterinarske organizacije te dužnost čuvanja putnog lista za posjednika je ista, tri godine. Stavak 11. članka 19. propisuje sljedeće: U slučaju otpreme ili prodaje svinja radi klanja za potrebe vlastitog domaćinstva na mjestu koje ne podliježe registraciji, u JRS se upisuju ime i prezime, adresa i OIB kupca. U navedenom slučaju kupac može godišnje za potrebe vlastitog domaćinstva kupiti i zaklati najviše pet svinja, a kupljene svinje se moraju zaklati u roku od 72 sata.”

U slučajevima dolaska svinja na gospodarstvo, mora ih pratiti putni list, koji se na jednak način popunjava kao i u slučajevima otpreme svinja s gospodarstva. Upis podataka o dolasku svinja u JRS posjednik/veterinarska služba na čije su gospodarstvo svinje dopremljene, dužan je obaviti u roku od sedam dana od nastale promjene. Rok za čuvanje primjeraka putnog lista za posjednika te rok za upis nastale promjene u JRS za veterinarsku organizaciju ako posjednik na čije su gospodarstvo dopremljene svinje nema odobrenje za označavanje svinja, jednak je kao i kod odlaska svinja s gospodarstva.

Člankom 23. Pravilnika propisane su odredbe koje se odnose na prijavu klanja na vlastitom gospodarstvu te krađu i gubitak svinja. U spomenutom je članku propisano da „prilikom klanja svinja na gospodarstvu za potrebe vlastitog domaćinstva, uz propisani uzorak mesa radi pretrage na Trichinellu, posjednik je dužan u ovlaštenu veterinarsku organizaciju donijeti ušne markice zaklanih svinja, ukoliko su svinje označene markicom i za njih popunjen pripadajući putni list. U slučaju krađe ili gubitka svinja, posjednik je dužan za svinje koje su izgubljene ili ukradene ispuniti putni list i isti dostaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.“
U tim se slučajevima u putnom listu ne popunjavaju podatci o odredištu te posjednik zadržava sva tri primjerka. Posjednik je dužan nakon potpisa i ovjere putnog lista od veterinarske organizacije, jedan primjerak čuvati najmanje tri godine. Veterinarska organizacija isti primjerak čuva za sebe u arhivi sljedeće tri godine te je dužna podatke iz putnog lista unijeti u JRS u roku od tri dana od zaprimanja.

Posljednji stroži kriterij propisan je člankom 24. Pravilnika, koji se tiče prijave uginuća svinja. U slučaju uginuća svinje, posjednik je dužan odmah obavijestiti nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju te ispuniti putni list – odlazak te zajedno s markicom (ako je svinja označena njome) u roku od četiri dana od uginuća dostaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Posjednik zadržava zadnja dva primjerka putnog lista, u kojem nije potrebno popunjavati podatke o odredištu. Kada nadležna veterinarska organizacija zaprimi putni list, potpisuje prva dva primjerka putnog lista, te prvi primjerak vraća posjedniku, koji ga je dužan čuvati najmanje tri godine, dok drugi primjerak zadržava za sebe. Svoj primjerak veterinarska organizacija dužna je čuvati u arhivi najmanje tri godine te podatke iz putnog lista u roku od tri dana od zaprimanja unijeti u JRS.

U siječnju ove godine stupila je na snagu Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Nar. nov., br. 7/20) (u nastavku teksta: Naredba), kojom se, radi ranog otkrivanja ASK-a, određuje provedba Programa nadziranja ASK-a u 2020. godini. Naredbom se propisuje obveza obveznog testiranja na ASK uzoraka oboljelih i uginulih svinja (troškovi se podmiruju iz državnog proračuna) te se uvodi obveza što ranijeg označavanja, koji iznosi najkasnije 60 dana do starosti ili premještanja (ovisno o tome koji uvjet nastupi prije).

Valja istaknuti kako nisu propisane eventualne novčane kazne za posjednike koji ne postupaju sukladno odredbama Pravilnika, već samo mjere koje se odnose na  privremenu zabranu premještanja svinja te određivanje  vođenja obveznih evidencija odnosno roka za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti. Navedenim novinama koje su propisane Pravilnikom i Naredbom, ponajviše uvođenjem strožih kriterija prijave dolaska odnosno odlaska životinja, pridonosi se učinkovitijem premještaju svinja, sprječavanju izbijanja i širenja bolesti u sektoru svinjogojstva na području Republike Hrvatske.

Autorica: Tea Kovačec, struč. spec. admin. publ.


LITERATURA:

  1. Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Nar. nov., br. 21/20)
  2. Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Nar. nov., br. 51/07, 50/08, 156/08, 148/09 i 12/11)
  3. Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Nar. nov., br. 7/20)
  4. Direktiva Vijeća 2008/71/EZ od 15. srpnja 2008. o identifikaciji i registraciji svinja (SL L 213/31, 8. 8. 2008.)
  5. Ministarstvo poljoprivrede, https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/promjene-u-sustavu-oznacavanja-i-registracije-svinja-kao-dio-paketa-mjera-ministarstva-poljoprivrede-s-ciljem-prevencije-pojave-africke-svinjske-kuge-u-rh/3873, pristupljeno 3. ožujka 2020.
  6. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=269, pristupljeno 5. ožujka 2020.

[1] Afrička svinjska kuga je kontagiozna virusna zarazna bolest koja se prirodno pojavljuje samo u svinja (divljih i domaćih). Uzročnik je virus (ASFV), svrstan u porodicu Asfaviridae, rod Asfivirus.
[2] Jedinstveni registar svinja je temeljna baza podataka o brojnom stanju svinja, njihovu premještanju i izlučenjima, i sastavni je dio Jedinstvenog registra domaćih životinja.