09.11.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 2. studenoga 2023. godine.

Kao osnovna pitanja koja se planiraju urediti Zakonom navedeno je:

„Uzimajući u obzir Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, ovim izmjenama i dopunama Zakon se usklađuje s mjerodavnim odredbama Ustava Republike Hrvatske, Konvencijom Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji („Narodne novine - Međunarodni ugovori“, broj 3/18.), drugim propisima te se jezično i nomotehnički uređuju istaknuta pitanja obiteljskopravnog uređenja: utvrđivanje majčinstva i očinstva, ostvarivanje osobnih odnosa s djetetom, ograničavanje prava na upravljanje imovinom djeteta, dužnosti i prava osoba kojima je povjerena svakodnevna skrb o djetetu, posebne pretpostavke za lišenje prava na roditeljsku skrb, odluka suda koja nadomješta pristanak roditelja na posvojenje, opseg lišenja poslovne sposobnosti, odluke o osobnim stanjima koje donosi isključivo štićenik, izražavanje mišljenja djeteta, obiteljska medijacija, obvezno savjetovanje i mjere kojima se osigurava provedba odluke o ostvarivanju osobnih odnosa djeteta s roditeljem.

Dana 10. lipnja 2023. stupio je na snagu Zakon o izvanparničnom postupku („Narodne novine“, broj 59/23.), stoga se prijedlogom zakona predlaže u postupcima pred sudom, na odgovarajući način, supsidijarna primjena odredbi zakona kojim se uređuje izvanparnični postupak. Također, predloženim zakonom vrši se usklađivanje sa Zakonom o parničnom postupku („Narodne novine“, br. 53/91., 91/92., 112/99., 88/01., 117/03., 88/05., 02/07., 84/08., 96/08. - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 123/08., 57/11., 148/11. - pročišćeni tekst, 25/13., 89/14. - Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, 70/19., 80/22. i 114/22.). Radi potrebe usklađivanja Obiteljskog zakona sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“, br. 57/22. i 88/22. - ispravak), prijedlogom zakona predlažu se izmjene odredbi koje sadrže pozivanje na hrvatsku kunu na način da se iznosi u kunama zamijene iznosima u eurima. Nadalje, prijedlogom zakona u cijelom tekstu Obiteljskog zakona mijenja se naziv: „centar za socijalnu skrb“ u naziv: „Hrvatski zavod za socijalni rad“, radi usklađivanja sa Zakonom o socijalnoj skrbi („Narodne novine“, br. 18/22., 46/22., 119/22. i 71/23.), kojim je propisano da centri za socijalnu skrb prestaju s radom 31. prosinca 2022., a dana 1. siječnja 2023. poslove centra za socijalnu skrb preuzima Hrvatski zavod za socijalni rad.“

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Stečajnog zakona podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 2. studenoga 2023. godine.

U Prijedlogu se obrazlaže potreba za donošenjem izmjene:

„Predmet izmjena i dopuna Zakona je usklađivanje normativnog okvira radi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Izmjene i dopuna obuhvaćaju rješenja kojima se, među ostalim, mijenja valuta i usklađuje iznos:

- predujma troškova predstečajnoga postupka,

- naknade za prijavu tražbine,

- najniži iznos temeljnog kapitala društva stečajnih upravitelja s ograničenom odgovornošću,

- predujma za namirenje troškova stečajnoga postupka,

- naknade za neovlašteno korištenje odnosno uporabu predmeta stečajne mase,

- početne cijene nekretnine na četvrtoj dražbi,

- novčanih kazni i sl.

Sukladno navedenom, sve utvrđene vrijednosti i vrijednosni pragovi bit će iskazani u euru nakon stupanja na snagu ovoga Zakona.“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator