27.04.2021.

Novi akti u saborskoj proceduri

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu

Vlada Republike Hrvatske podnijela je po redovnom postupku 18. ožujka 2021. godine Saboru Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu. Prijedlog zakona obrazlaže se kako slijedi:

“Sustav volontiranja u Republici Hrvatskoj definiran je Zakonom o volonterstvu („Narodne novine“, br. 58/07. i 22/13., u daljnjem tekstu: Zakon), kojim se uređuju osnovni pojmovi vezani za volontiranje, temeljna načela volontiranja, uvjeti volontiranja, prava i dužnosti volontera i organizatora volontiranja, uvjeti i obveza sklapanja ugovora o volontiranju, donošenje Etičkog kodeksa volontiranja, izdavanje potvrde o volontiranju, Državna nagrada za volontiranje, nadzor nad izvršenjem Zakona, kao i druga pitanja od značenja za volonterstvo.

Tijelo nadležno za provedbu Zakona je tijelo državne uprave u čijem je djelokrugu volonterstvo, odnosno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Sukladno Zakonu, organizatori volontiranja mogu biti udruge, zaklade, vjerske zajednice, javne ustanove, turističke zajednice te druge pravne osobe koje nisu osnovane s ciljem stjecanja dobiti (neprofitne pravne osobe), državna tijela, kao i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Iako se u proteklom razdoblju može govoriti o pozitivnim primjerima i porastu broja volontera angažiranih u različitim profilima organizatora volontiranja, i nadalje se najveći broj volontera uključuje u rad organizacija civilnoga društva.

U Republici Hrvatskoj značajan segment volonterske infrastrukture čine i volonterski centri koji pružaju potporu u organiziranju volontiranja i pridonose razvoju volonterstva u cjelini. Financiranje volonterskih centara i volonterskih programa osigurava se iz više različitih izvora, pri čemu Ministarstvo već dugi niz godina putem natječaja za projekte organizacija civilnoga društva aktivno potiče razvoj volonterske infrastrukture u vidu sufinanciranja projekata volonterskih centara, počevši još 2009. financiranjem projekata regionalnih volonterskih centara, a od 2012. financiraju se i projekti lokalnih volonterskih centara. U 2020. uz financijsku potporu Ministarstva na području Republike Hrvatske djelovala su ukupno 33 volonterska centara i to: 28 lokalnih volonterskih centara, 4 regionalna volonterska centra te mrežna organizacija volonterskih centara.

Volonterstvo je područje koje se iznimno brzo razvija, a važeći Zakon u pojedinim dijelovima otežava provedbu novih inicijativa u volontiranju, tako primjerice ne prepoznaje volonterske centre kao značajan dio volonterske infrastrukture, koji imaju širok spektar zadaća.

Prijedlogom zakona definiraju se pojmovi važni za volonterstvo: pojam volontiranja poslovnog subjekta kao i pojam koordinatora volontera koji u organizacijama ima značajnu ulogu za učinkovito upravljanje volonterskim programom. S obzirom na to da volonterski centri predstavljaju značajni dio volonterske infrastrukture, ovim Prijedlogom zakona definira se i pojam programa volonterskog centra kao i način njegova financiranja.

Radi olakšavanja rada i mogućnosti održavanja sjednica Odbora u slučaju spriječenosti članova Odbora uređuje se imenovanje zamjena članova Odbora te izmjene njegovog sastava u skladu s novim Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave („Narodne novine“, broj 85/20.) i to uključivanjem predstavnika tijela državne uprave nadležnog za mlade, civilnu zaštitu, turizam i sport kao i nacionalne agencije nadležne za provođenje programa Europske unije čiji je predstavnik i do sada neformalno bio uključen u rad Odbora s obzirom na inicijative i programe Europske unije koji se odnose na volontiranje.

Također, Prijedlogom zakona dodatno se uređuju odnos volontiranja i pripravničkog staža, kao i pojam dugotrajnog volontiranja kako bi bolje odgovarao realnom stanju, a uz to omogućava se i dugotrajno volontiranje maloljetnih volontera.

Prijedlogom zakona vrši se i usklađivanje s Obiteljskim zakonom („Narodne novine“, br. 103/15. i 98/19.) te se uređuju dodatne mjere zaštite djece u skladu s preporukama Pravobraniteljice za djecu.

Donošenjem ovoga zakona doprinijet će se jednostavnijoj provedbi inicijativa u volontiranju; olakšat će se rad volonterskih centara i prepoznavanje njihovih aktivnosti; olakšat će se rad Odbora; otklonit će se određene dvojbe u dijelu odrađivanja pripravničkog staža te omogućiti veća zaštita djece i drugih osjetljivih skupina.”

Odabrala i pripremila:
Ana Turić, mag.iur.