26.09.2023.

Novi akti u saborskoj proceduri

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru, Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 20. srpnja. 2023. godine.

Kao razlike između rješenja koja se predlažu Konačnim Prijedlogom zakona u odnosu na rješenja iz Prijedloga zakona i razlozi zbog kojih su te razlike nastale, navedeno je:

„U Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru izmijenjen je izričaj odredaba članaka 13. i 16. (raniji članci 12. i 15.) u vezi jezičnih i nomotehničkih ispravaka na način da su prihvaćene sve primjedbe Odbora za zakonodavstvo.

Prihvaćeni su prijedlozi Ministarstva financija te je novim člankom 8. uspostavljena obaveza čuvanja poslovnih knjiga i dokumentacije subjekta upisa za članove trgovačkog društva, članove zadruge te osnivače ustanove u subjektima upisa koji su brisani po službenoj dužnosti bez provođenja likvidacije, a u članku 5. i 7. ispravljena su pozivanja na odredbe Zakona.

Nadalje, izmijenjen je članak 5. na način da je propisana obveza dostave podataka o neisplatiteljima plaće registarskom sudu umjesto ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa kako bi se ubrzala razmjena podataka.

Izmijenjen je članak 6. na način da će sud odbiti upis ako utvrdi da osoba ne može biti osnivač, član društva, član uprave ili izvršni direktor trgovačkog društva te su ispravljena pozivanja na odredbe Zakona.

U članku 13. izvršen je nomotehnički ispravak. Promijenjena je numeracija članaka od članka 8. do članka 15. jer je dodan novi članak 8.

Također je izmijenjen izričaj odredaba članaka 8. i 16. u vezi jezičnih i nomotehničkih ispravaka na način da su prihvaćene primjedbe Ureda za zakonodavstvo.“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 20. srpnja. 2023. godine.

„U Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima izmijenjen je izričaj odredaba članaka 1., 7., 10., 14., 17., 33., 34., 35., 36., 37., 38., 53. i 109. (raniji članak 110.) u vezi jezičnih i nomotehničkih ispravaka na način da su prihvaćene primjedbe Odbora za zakonodavstvo.

Članak 5. dopunjen je na način da je društvima dano pravo zahtijevati od osobe koja namjerava postati član toga društva da se očituje odnosno priloži potvrdu Ministarstva financija, Porezne uprave o tome da ne postoje nepodmirena dugovanja po osnovi javnih davanja. Osim toga obvezuju se društva na zahtjev svoga člana koji namjerava postati član drugog društva dostaviti potvrdu Ministarstva financija, Porezne uprave o tome da ne postoje nepodmirena dugovanja po osnovi javnih davanja.

Prihvaćeni su prijedlozi Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. te su dopunjene odredbe članka 39. i 40. Ovime se uređuje pravo glavnog dioničara da plaćanje otpremnine manjinskim dioničarima može osigurati na još jedan način i to osiguranjem isplate otpremnine manjinskim dioničarima polaganjem novčanih sredstava na račun središnjeg depozitorija. Navedeno predstavlja još jedan instrument kojim se jamči zaštita prava manjinskih dioničara na primitak otpremnine.

Također, uređuje se mogućnost dioničkog društva da u postupku spajanja dionica provede isplatu naknade za dijelove dionica dioničarima. Društvo je dionice koju se nastale spajanjem dijelova dionica, a koje su upisane na posebnom računu vrijednosnih papira, dužno prodati, a novčane iznose ostvarene prodajom dionica dužno je isplati svim dioničarima razmjerno njihovim dijelovima dionica kao naknadu za dijelove dionica. Ovime se štiti položaj dioničara koji će za dijelove dionica ostvariti pravo na naknadu koja će biti jednaka tržišnoj vrijednosti dionica.

Prihvaćen je prijedlog Ministarstva financija te je članak 44. dopunjen na način da se kao obavezni sadržaj društvenog ugovora dodaje podatak o osobnom identifikacijskom broju pravne osobe osnivača.

U vezi zaštite radničkih prava i usklađivanja sa pravnom stečevinom Europske unije prenošenjem Direktivom (EU) 2019/2121 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. studenoga 2019. o izmjeni Direktive (EU) 2017/1132 u pogledu prekograničnih preoblikovanja, spajanja i podjela (Tekst značajan za EGP) (SL L 321, 12.12.2019.) bilo je potrebno intervenirati u članak 111. te odredbom članka 118. propisati prestanak važenja odredaba članaka 222., 223., 224. i 225. Zakona o radu („Narodne novine“, br. 149/09., 61/11., 82/12. i 73/13.).

Nadalje izvršeni su jezični i nomotehnički ispravci u odredbi članka 4., 5., 8., 23., 24., 44., 45., 47., 74., 81., 86., 87., 91., 92., 93., 94., 95., 96., 99., 108., 109., 111. i 112.“

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije podnijela je Vlada Republike Hrvatske, aktom od 24. kolovoza 2023. godine.

„U Konačnom prijedlogu zakona prihvaćeno je nekoliko nomotehničkih primjedbi Odbora za zakonodavstvo Hrvatskog sabora, i to u odnosu na članke 2., 4., 9., 10., 16. i 17. nacrta Prijedloga zakona, u skladu s kojima je dorađen izričaj pojedinih odredbi teksta Konačnog prijedloga Zakona.

Nadalje, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, usklađen je s prijedlozima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. S tim u vezi, izvršene su odgovarajuće dopune u Nacrtu konačnog prijedloga zakona na način da su u članak 5. unesene odredbe koje uređuju odobrenje za prekogranično provođenje posebnih dokaznih radnji te prekogranično provođenje posebnih dokaznih radnji.“

Pripremila: Lidija Doko mag. iur.

Fotografija: Novi informator