10.11.2022.

Nove mogućnosti označavanja hrvatskih proizvoda oznakom "Dokazana kvaliteta"

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da su objavljene izmjene Pravilnika o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", kojima prihvatljivim za ulazak u taj sustav postaju i proizvodnja i prerada gljiva i žitarica te proizvodnja poljoprivrednog reprodukcijskog materijala.

Također je omogućeno i označavanja proizvoda koji se koristi kao sastojak u prerađevinama npr. jabuke s oznakom "Dokazana kvaliteta" u soku od jabuke.

U Ministarstvu procjenjuju da će ta izmjena doprinijeti još većoj zainteresiranosti proizvođača za taj sustav, a potrošači će biti dodatno informirani o činjenici da proizvod sadrži sastojak koji ima dodanu vrijednost.  

Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji nose znak "Dokazana kvaliteta" - Hrvatska jamči potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti.

To znači da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske.

Iz Ministarstva podsjećaju da do danas imamo priznate četiri oznake "Dokazana kvaliteta" -  za voće, konzumna jaja, povrće i meso peradi.

Zaprimljen je i novi zahtjev za svježe svinjsko meso koji su zajednički podnijeli Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

(HINA, 10. 11. 2022.)

 

Fotografija: Pixabay