17.01.2019.

Nova regulacija financiranja europskih političkih stranaka

Države članice EU-a i Europski parlament postigle su srijedu dogovor o strožim pravilima financiranja europskih političkih stranaka koja bi trebala pojačati otpornost birača na vanjske utjecaje i manipulacije.

Budući da se europski izbori, koji se održavaju krajem svibnja ove godine, održavaju u posve drukčijem pravnom i političkom okruženju u odnosu na prethodne izbore 2014. godine, a nedavni slučajevi su pokazali  kako građani lako mogu postati metom masovnih internetskih kampanja za dezinformiranje kojima je cilj diskreditirati izbore i oduzeti im legitimnost, Komisija je predložila niz konkretnih mjera, poput veće transparentnosti političkog oglašavanja na internetu i mogućnosti izricanja sankcija zbog nezakonite upotrebe osobnih podataka radi namjernog utjecanja na ishod europskih izbora.
O tim prijedlozima su u srijedu pregovarači zemalja članica i Parlamenta, koji zajedno donose europske zakone, postigli sporazum. 
"Vidjeli smo kako se osobni podaci mogu zloupotrebljavati za manipulaciju tijekom izbora. Snažna pravila o zaštiti podataka od ključne su važnosti za predstojeće europske izbore. Od svih europskih političkih stranaka očekujemo da ih u potpunosti poštuju kako bi Europljani mogli dati svoj glas znajući da su tijekom kampanje potpuno i pravedno informirani", rekla je povjerenica za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jourova.
Nova pravila predviđaju financijske kazne za povredu pravila zaštite podataka radi namjernog utjecanja na ishod europskih izbora. Kazna iznosi pet posto godišnjeg proračuna europske političke stranke ili zaklade koja je prekršila pravila. Za provedbu će biti nadležno Tijelo za europske političke stranke i europske političke zaklade. 
Stranke za koje se utvrdi da su prekršile pravila neće se moći prijaviti za financiranje iz općeg proračuna Europske unije tijekom godine u kojoj im je određena kazna. 
Sada je preostalo da Europski parlament i Vijeće EU-a formalno potvrde nova pravila kako bi bila na snazi prije europskih izbora.


(HINA, 16. 1. 2019.)