06.05.2024.

Nova pravila EU za zaštitu od strateških tužbi protiv djelovanja javnosti

Nova pravila usmjerena su na rješavanje sve većeg broja uvredljivih tužbi protiv novinara, medijskih kuća i branitelja ljudskih prava.

U ponedjeljak stupaju na snagu nova pravila EU-a o borbi protiv korištenja strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

SLAPP-ovi su neutemeljeni i zlonamjerni pravni postupci čiji je cilj ušutkati osobe koje rade u javnom interesu u pitanjima kao što su temeljna prava, okoliš i javni pristup informacijama.

Po prvi put ikada, uspostavljen je sustav snažnih postupovnih jamstava za prekogranične SLAPP slučajeve. Ove zaštitne mjere će opremiti sudove za rješavanje zloporabnih parnica, kao i odvratiti potencijalne tužitelje od upuštanja u takve prakse.

Osobe na koje se odnosi SLAPP mogu zatražiti da se njihov slučaj rano odbaci kao očito neutemeljen. Osim toga, tužiteljima koji su pokrenuli zlonamjerni sudski postupak protiv javnog sudjelovanja može se naložiti da snose troškove postupka te im se mogu izreći kazne i druge mjere.

Nova pravila usmjerena su na rješavanje problema sve većeg broja zlonamjernih tužbi protiv novinara, medijskih kuća i boraca za ljudska prava. Države članice imaju najkasnije dvije godine za prenošenje pravila u svoje nacionalne sustave. Ta direktiva čini paket zajedno s  Preporukom Komisije o suzbijanju strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja, koja je donesena 2022. i već se provodi.

Paket mjera protiv strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja dio je šireg niza inicijativa za jačanje slobode i pluralizma medija u EU-u, uključujući Akt o slobodi medija i Preporuku za poboljšanje sigurnosti novinara.

(commission.europa.eu, 3.5.2024.)

Fotografija: Pixabay