10.01.2018.

Nezainteresiranost EU za hrvatsko-slovenski spor ugrožava ulazak Hrvatske u šengenski prostor

Ako članice EU ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije tada u pitanje dolazi i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) komentirajući izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera da „hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima“, priopćio je ured zastupnika u utorak.

"Europska komisija se još jednom pozicionirala i dobro je da želi pružiti usluge Hrvatskoj i Sloveniji u pronalaženju konačnog bilateralnog rješenja. Mislim da na to treba gledati pozitivno", kazao je Jakovčić.
Međutim, kako je naglasio, "s druge strane u ovoj najnovijoj izjavi Junckera vidim jednu vrlo veliku opasnost, a to je njegova rečenica da u biti taj problem nikoga ne zanima. To je nešto što je vrlo opasno jer to znači da Hrvatska i Slovenija ostaju same. U tom kontekstu to sigurno neće biti dobro. Ako nitko u EU ne razumije srž hrvatsko-slovenskog spora to znači da Hrvatska nije svojim europskim partnerima dovoljno dobro objasnila svoje pozicije oko arbitraže.“
Jean-Claude Juncker je u ponedjeljak uoči sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da „hrvatsko-slovenski granični spor nikoga drugog u Europi ne zanima i da nitko ne zna o čemu se zapravo radi“
"Vrlo je velika opasnost da ako zemlje članice ne budu zainteresirane za ono što se događa između Hrvatske i Slovenije da u pitanje onda dolazi i cijeli naš sustav ulaska u šengenski prostor što je, naravno, za nas od suštinske važnosti kao zemlju. S druge strane imamo i jasan problem dolaska turističke sezone koja je operativni problem", upozorio je Jakovčić.
"Ako ćemo imati kaos u Savudrijskoj vali kao što neke nevladine udruge najavljuju, onda ćemo imati kaos i u europskim medijima - to sigurno nije na dobrobit Hrvatske. Nastavi li se ignoriranje čitave ove situacije od strane EU i prepuštanje to samo medijima i nevladinim udrugama i, na kraju krajeva, samo Hrvatskoj i Sloveniji, sigurno je da rješenja neće biti, a problema će biti napretek", zaključio je hrvatski europarlamentarac.


(HINA, 09. 01. 2018.)