27.08.2020.

Neformalni susret europskih ministara vanjskih poslova 27. i 28. kolovoza

Ministri vanjskih i europskih poslova susrest će se u četvrtak i petak u Berlinu na neformalnom sastanku na kojem će se razgovarati o Bjelorusiji, odnosima EU-a s Turskom i Rusijom te geopolitičkim učincima pandemije koronavirusa, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na neformalnom sastanku (Gymnich) 27. i 28. kolovoza sudjelovat će i hrvatski ministar Gordan Grlić Radman. Dvodnevni susret bit će prilika za neformalni razgovor i razmatranje aktualnih kretanja i pitanja na europskom i međunarodnom planu, a na dnevnom redu su teme Bjelorusije, odnosa EU-a i Turske, uključujući u kontekstu događanja u istočnom Sredozemlju, odnosa EU-a i Rusije te geopolitičkih učinaka pandemije koronavirusa i strateškog odgovor EU-a, stoji u priopćenju. Na marginama sastanka ministrima će se pridružiti izraelski kolega Gabriel Ashkenazi s kojim će se razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu i situaciji u toj regiji te budućnosti odnosa EU-a i Izraela.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica EU-a održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjedava Vijećem Europske unije. Domaćin je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, a sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Komisije Josep Borrell. Sudjelovat će i europski povjerenik za proširenje i Europsku politiku susjedstva Olivér Várhelyi i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) David McAllister, dodaje se u priopćenju.

(HINA, 26. 8. 2020.)