28.06.2023.

Nakon određenog datuma neće se plaćati dani u štrajku

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da će se za dva dana održati novi sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji članovi na sudovima štrajkaju tri tjedna te dodao da "nakon određenog datuma štrajk neće biti plaćen".

"U nekom trenutku ćemo donijeti odluku da se od nekog datuma neće platiti dani u štrajku. To ćemo još vidjeti u narednim danima. Naravno da to nećemo raditi retroaktivno, ali nekog dana bi trebali to donijeti", kazao je ministar.

Prosvjed sudskih djelatnika na Markovom trgu zakazan je za petak budući da nisu dobili odgovarajuću ponudu od resornog ministarstva.

Malenica je najavio da će dan prije prosvjeda, u četvrtak, sindikalni predstavnici biti pozvani na novi krug razgovora.

"Na sljedećem ćemo sastanku ponuditi potpisivanje Memoranduma razumijevanja, kroz koji ćemo ih uključiti u izradu uredbi jer želimo povećati plaće u dva koraka. Prvi je ovaj sad, dakle prijelazno razdoblje, dok je drugi korak Zakon o plaćama koji je sutra na sjednici Vlade, a sljedeći tjedan u Saboru", izjavio je je ministar pravosuđa.

Predsjednica Sindikata Iva Šušković u ponedjeljak je ponovila da djelatnici u sudstvu traže povećanje plaće za 400 eura neto, no, Malenica im je odgovorio da je za problem plaća potrebno cjelovito rješenje.

"Spremačica na sudu ima jednako malu plaću kao i spremačica u ministarstvu. Ako bi mi izdvojili spremačicu na sudu i dali joj 300 eura veću plaću, time bi diskriminirali spremačicu u ministarstvu koja radi isti posao", izjavio je.

Malenica je podsjetio da od sjedećeg tjedna svi zaposlenici u pravosudnim tijelima te u državnoj i javnoj upravi dobivaju povećanje plaća od 60 do 100 eura i regres od 300 eura, što za pojedine kategorije u pravosudnim tijelima predstavlja povećanje od 18 posto.

Poručio je i da je svjestan problema malih plaća, no napomenuo je da je osnovica u zadnjih pet godine povećana za jednu trećinu, dok je koeficijent kod zapisničara na sudu u istom razdoblju uvećan za 38 posto. 

(HINA, 27. 6. 2023.)

Fotografija: Pixabay