18.01.2023.

Najavljeno dodatno rasterećenje poduzetnika od parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva Davor Filipović najavio je u utorak tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da Vlada u ovoj godini planira rasteretiti hrvatske poduzetnike za dodatnih 133 milijuna eura parafiskalnih nameta.

„Vlada razmišlja što više rasteretiti hrvatske poduzetnika pa tako u ovoj godini planiramo rasteretiti hrvatske poduzetnike za skoro 133 milijuna eura ukidanjem parafiskalnih nameta kako bi imali više novca za investicije i kreiranje dodane vrijednosti”, najavio je ministar nakon upita Darija Hrabaka (HSLS) o funkcioniranju Hrvatske gospodarske komore nakon ukidanja obvezne članarine.

Kada je riječ o HGK, kazao je Filipović, nakon novog zakona komora se reorganizirala, smanjen je broj zaposlenika sa 600 na 291, 96 posto članova komore više ne plaća članarinu i samim tim se više orijentirala na pružanje usluga na tržištu kako bi povećala vlastite prihode.

Veći broj usluga pruža sada digitalizirano s posebnim naglaskom na internacionalizaciju poslovanja, te organiziranje posjeta svjetskim i europskim sajmovima, dodao je.

Butković: Nastavak modernizacije hrvatskih željeznica

Na upit Pere Ćosića (HDZ) ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da se nastavlja modernizacija hrvatskih željeznica, da je u proteklim godinama obnovljen vozni park s 15 novih vlakova a još se 21 novih nabavlja u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ističe da je potpisan ugovor za dva baterijska vlaka koji će se koristiti na neelektrificiranim prugama „Do kraja 2025. obnovili bismo 70 posto voznog parka HŽ putničkog prijevoza, a paralelno će se modernizirati i graditi pruge”, najavio je.

Ministar obrane Mario Banožić najavio je pak daljnja ulagana u hrvatsku vojsku, te izrazio žaljenje što nije prošla odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. „Ta misija znači puno za Ukrajince, da imaju potporu članica EU i NATO-a”, kazao je i najavio da će Hrvatska vojska do kraja tjedan predati svoje pozicije koje su trebale imati na zapovjednoj stožernoj razini u Bruxellesu i Poljskoj.

 

(HINA, 17. 1. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva