13.05.2022.

Nadležna tijela lakše do financijskih informacija u slučajevima teških kaznenih djela

Vlada je u četvrtak Saboru uputila Prijedlog Zakona o olakšavanju uporabe financijskih i drugih informacija u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela, kojim regulira tijela kojima će se olakšati izravan pristup podatcima iz Jedinstvenog registra računa, što ne obuhvaća podatke o prometu i stanju računa.

Predloženim se zakonom, koji je dio paketa usklađivanja zakonodavstva s europskim propisima, olakšava, bez naknade, pristup nadležnim tijelima financijskim informacijama, odnosno informacijama o bankovnim računima sadržanim u Jedinstvenom registru računa kojeg vodi Financijska agencija (Fina), uključujući i sefovima svih fizičkih i pravnih osoba. Zakonske odredbe preciziraju da su nadležna tijela Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija odnosno Porezna i Carinska uprava te državno odvjetništvo.  

"Nadležnim tijelima, a to su - policija, državno odvjetništvo, Porezna i Carinska uprava, se prilikom obavljanja poslova sprečavanja, otkrivanja, istrage ili progona teških kaznenih djela olakšava pristup financijskim i drugim informacijama kako bi se ojačalo provođenje financijskih istraga", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, objašnjavajući da to ne znači i pristup stanju i prometu na računu.  

"Radi se o identifikacijskim podatcima o vlasnicima bankovnih računa, osobama ovlaštenim za raspolaganje sredstvima na računu, stvarnim vlasnicima pravnih osoba imatelja računa te vlasnicima sefova fizičkih i pravnih osoba. U svakom slučaju jasna i nedvosmislena napomena - ti podatci ne sadrže podatke o prometima po računima odnosno stanjima po računima", izričit je ministar financija.

Zakonom se također pripisuje i razmjena informacija nadležnih tijela s Uredom za sprečavanje pranja novca u svrhu sprečavanja, otkrivanja, istraživanja ili progona teških kaznenih djela, a nadležnim tijelima se propisuje obveza vođenja statističkih podataka s ciljem praćenja učinkovitosti zakona.

Vlada se na jučerašnjoj sjednici suglasila da Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopi ugovor o sufinanciranju projekta s trgovačkim društvom Dilj i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, a kojim će tvrtka Dilj dobiti 16,1 milijun kuna za povećanje energetske učinkovitosti.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović naveo je kako u kolovozu 2021. donesena odluka o dodjeli pojedinačne jednokratne potpore trgovačkom društvu Dilj - industrija građevinskog materijala za ulaganje u mjere energetske učinkovitosti i promicanje energije iz obnovljivih izvora energije, i to u iznosu 16,1 milijun kuna, u obliku sufinanciranja iz bespovratnih sredstava modernizacijskog fonda. 

Ta su sredstva osigurana na posebnom računu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, no kako, sukladno zakonu, Fond ne može bez suglasnosti Vlade ugovoriti poslove čija vrijednost prelazi iznos od 10 milijuna kuna, objasnio je ministar gospodarstva. 


(HINA, 12. 5. 2022.)

Arhiva