25.03.2020.

Način rada pravosudnih tijela u izvanrednim uvjetima

Epidemija koronavirusa, kao i na nedavni snažan potres u Gradu Zagrebu, svakako utječu i na rad pravosudnih tijela u cijeloj Republici Hrvatskoj, stoga donosimo pregled preporuka Ministarstva pravosuđa RH za prevenciju prenošenja i suzbijanja epidemije novim koronavirusom te način rada sudova i drugih pravosudnih tijela za sljedeće razdoblje.

Ministarstvo pravosuđa donijelo je preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanja epidemije novim koronavirusom (SARS-CoV-2), bolesti (COVID-19), koje se primijenjuju u razdoblju od 14. ožujka 2020. do 1. travnja 2020. zbog povećanog rizika od bolesti prouzročene novim koronavirusom (SARS-CoV-2) u Republici Hrvatskoj, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, radi pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezina daljnjeg širenja svim pravosudnim tijelima.

Preporuke su sljedeće:

  • pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu
  • rasprave i druge radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana
  • zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće
  • provoditi elektroničku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće. 


Također, preporučena je odgoda ovršnih postupaka, a posebno provedbe ovrhe na nekretnini radi iseljenja i ispražnjena nekretnine za vrijeme trajanja epidemije koronovirusa COVID-19.

Sukladno navedenom, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske donio je Odluku o preventivnim mjerama i uputio preporuke predsjednicima sudova za organizaciju rada u sudovima (Odluka o preventivnim mjerama i procedurama za rad suda i

Dopis predsjednika Vrhovnog suda RH br. Su-IV-125/2020-5 od 20. ožujka 2020.).

Slijedom navedenog, Visoki trgovački sud Republike Hrvatske neće primati stranke od 17. ožujka 2020. do 1. travnja 2020., osim u iznimnim hitnim situacijama, dok će se komunikacija obavljati elektroničkom poštom, telefonom, poštom ili telefaksom.

Visoki upravni sud Republike Hrvatske neće primati stranke od 16. ožujka 2020. do 1. travnja 2020., osim u izuzetnim slučajevima (hitnih uvida u spise koji će se svaki zasebno procjenjivati).

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske također do daljnjega neće primati stranke, njihove punomoćnike i druge osobe koje dolaze u sud radi traženja obavijesti, razgledavanja i prijepisa spisa i slično, a svi podnesci trebaju se dostavljati putem pošte ili e-poštom, dok će se građanima i institucijama informacije i obavijesti davati putem telefona odnosno elektroničkim putem.

I Ustavni sud Republike Hrvatske objavio je da će do daljnjega, nakon donošenja ustavnosudskih odluka, te odluke promptno objavljivati na svojoj mrežnoj stranici, dok će njihov pisani otpravak otpremati strankama odnosno njihovim punomoćnicima kad se za to steknu uvjeti za njegov normalan rad.

Što se tiče Županijskog suda u Zagrebu, zbog velikih oštećenja nastalih u nedavnom potresu u Gradu Zagrebu, neće raditi do daljnjega, tako da se stranke neće primati i zaposlenici neće dolaziti na posao dok se ne ispune uvjeti za siguran rad. Odvjetnicima će se dozvole za posjet zatvorenicima u zatvoru u Zagrebu izdavati putem e-pošte.

Također, i zgrada Trgovačkog suda u Zagrebu zatvorena je zbog oštećenja izazvanih potresom i zaposlenici su zamoljeni da ne dolaze na posao.

Nakon potresa u Zagrebu službenici Ministarstva pravosuđa zajedno su s građevinskim stručnjacima izašli su na teren u obilazak oštećenih zgrada pravosudnih i kaznenih tijela te su (do sada) utvrdili u kakvom su stanju zgrade pravosudnih tijela.

Nadalje, mjerama u zatvorskom sustavu od 14. ožujka 2020. do 1. travnja 2020. ograničavaju se i prava zatvorenika na posjete, uz određene iznimke te se propisuju i druga pravila.

Javnobilježnički uredi od ponedjeljka 23. ožujka 2020. rade sa strankama samo u hitnim slučajevima, a po mogućnosti po prethodnoj najavi svaki dan u vremenu od 9-12 sati, a provode elektroničku i telefonsku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka te sudovima gdje god je to moguće. U slučaju da se zbog samoizolacije ili oštećenja ureda nastalih zbog potresa u Zagrebu, javnobilježnički ured treba zatvoriti, stranke će se upućivati u prvi najbliži ured.

Uvjete i način rada svih općinskih, županijskih, trgovačkih te upravnih sudova, kao i županijskih i općinskih državnih odvjetništava možete provjeriti na njihovim mrežnim stranicama:

Općinski sudovi

Županijski sudovi

Trgovački sudovi

Upravni sudovi

Županijska i općinska državna odvjetništva.


Priredila:
Marijana Petković, dipl. iur,

24.3.2020.