02.04.2024.

Na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks pali

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina jer su nakon dobrih gospodarskih pokazatelja splasnuli izgledi da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Dow Jones oslabio je 0,60 posto, na 39.566 bodova, S&P 500 za 0,20 posto, na 5.243 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,11 posto, na 16.396 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 s rekordnih razina posljedica je smanjenih izgleda da će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope u lipnju jer je najveće svjetsko gospodarstvo u dobroj formi.

Jučer je, naime, objavljeno da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u SAD-u u ožujku porastao sa 47,8 bodova mjesec dana prije na 50,3 boda, najvišu razinu od rujna 2022. godine. To pokazuje da se proizvodni sektor, koji je dugo bio pod pritiskom povišenih kamatnih stopa, oporavlja.

Tržište dionica posljednjih je mjeseci snažno raslo jer ulagači očekuju da će Fed smanjiti kamate u lipnju. No, izgledi za to splasnuli su nakon jučerašnjih podataka.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 58 posto izgleda da će Fed smanjiti kamate u lipnju, dok su prošloga tjedna ti izgledi iznosili 64 posto. Očekuje se, također, da će Fed u ovoj godini smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Ovoga će tjedna komentare o situaciji u gospodarstvu dati niz dužnosnika Feda, a jučer su dvojica – guverner Christopher Waller i predsjednik Fedova ogranka u Atlanti Raphael Bostic – kazali da oni ove godine očekuju smanjenje kamata u manje od tri navrata.

"Draže nam je snažnije gospodarstvo s manje rezova kamata, nego slabije gospodarstvo s više rezova. No, kratkoročno, tržište očekuje tri smanjenja kamata ove godine", kaže Keith Lerner, strateg u tvrtki Truist Wealth

Na europskim se burzama jučer zbog uskrsnih praznika nije radilo.

(HINA, 2. 4. 2024.)

Fotografija: Pixabay