20.10.2017.

MUP razvija kapacitete za automatiziranu razmjenu DNA podataka

U Ravnateljstvu policije otvoren je 600 tisuća eura vrijedan Twinning projekt namijenjen razvoju automatizirane razmjene DNA i daktiloskopskih podataka čime se žele stvoriti preduvjeti za implementaciju Prumskih odluka i povećanje učinkovitost u međunarodnoj policijskoj suradnji, izvijestio je MUP u petak na svojim internetskim stranicama.

Projekt pod nazivom „Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za primjenu automatizirane razmjene podataka pribavljenih analizom DNA i daktiloskopskih podataka“ provode Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ te Litvanski policijski forenzični znanstveni centar.
Projekt vrijedan 600 tisuća eura započeo je u rujnu i traje 12 mjeseci, a cilj je stvoriti preduvjete za implementaciju Prumskih odluka koje omogućuju brzu razmjenu podataka, odnosno državama pružaju mogućnost automatiziranog pristupa bazama DNA profila i bazama otisaka prstiju.

„Kako bi Hrvatska na primjeren način sudjelovala u europskim naporima i borbi protiv kriminaliteta potrebno je da ojačamo kako svoje tehničke kapacitete tako i ljudske potencijale za adekvatnu razmjenu DNA profila i otisaka prstiju“, rekao je na otvaranju projekta zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

Iako je Hrvatska, kazao je Prša, po tom pitanju učinila značajne korake uvođenjem CODIS-a (Nacionalna baza podataka prikupljenih molekularno-genetskom analizom) i AFIS-a, novim projektom će učiniti korak više za potpunu implementaciju Prumskih odluka.


(HINA, 20. 10. 2017.)