21.06.2024.

Može li Hrvatski sabor odblokirati razvoj OIE u Hrvatskoj?

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) poslali su Hrvatskom saboru zahtjev u kojem traže hitno donošenje odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu, koju je, tvrde, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) bila dužna donijeti prije 19 mjeseci.

Kako ta odluka nije donijeta, blokiran je razvoj projekata obnovljivih izvora energije (OIE), čime Hrvatska postaje jedina zemlja u Europskoj uniji koja izravno sprječava zelenu tranziciju, tvrde iz OIEH-a.

Kako ističu u priopćenju, bez obzira na ogroman potencijal za razvoj OIE, Hrvatska će tako na kraju plaćati penale za neispunjavanje europskih i vlastitih ciljeva, koji je obvezuju da udio energije iz obnovljivih izvora u konačnoj bruto potrošnji do 2030. godine bude najmanje 42,5 posto.

Iz OIEH-a se pitaju može li Hrvatski sabor odblokirati razvoj obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, uz tvrdnju da je HERA svojim nezakonitim postupanjem prouzročila kompletnu blokadu energetskog sektora iz obnovljivih izvora.

"Kao nezavisno regulatorno tijelo, HERA više od godinu i pol dana od isteka roka nije donijela odluku o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu, čime je ugroženo ispunjavanje strateških ciljeva Hrvatske i EU u energetskoj tranziciji te je onemogućeno ulaganje više od dvije milijarde eura u projekte OIE-a", upozoravaju iz udruženja.

HERA je odgovorna Hrvatskom saboru, a zastupnici, posebice predsjednik Odbora za gospodarstvo, moraju nadzirati rad HERA-e i mogu zatražiti donošenje sporne odluke, stoga smo zahtjev za rješavanje ovog gorućeg pitanja uputili i njemu, pojasnili su iz OIEH-a, dodajući da od HERA-e treba zahtijevati donošenje odluke najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Predlažu i sazivanje sjednice Odbora za gospodarstvo kako bi se raspravila ova strateška energetska tema.

Onemogućen ulazak na tržište novim OIE projektima

Pojašnjavaju da nedonošenje odluke onemogućava ulazak na tržište novim OIE projektima, jer Hrvatska i dalje nema poznatu cijenu priključenja na elektroenergetsku mrežu.

"Bez poznate cijene priključenja, razvoj novih OIE projekata je zaustavljen jer bez da znaju troškove priključenja na mrežu, investitori ne mogu planirati ulaganja niti osigurati financiranje projekta", napominju.

Bez ove odluke, projekti se vode prema staroj metodologiji iz 2017. godine, koja investitorima nameće troškove izgradnje ključne infrastrukture, što dovodi do visokih troškova priključenja i odustajanja od ulaganja. 

"U slučaju sunčane elektrane priključne snage 20 MW ukupnog opravdanog kapitalnog troška (CAPEX) od oko 20 milijuna eura, po metodologiji iz 2017. investitorima je bila nametnuta naknada za priključenje u iznosu od 100 milijuna eura, što za direktnu posljedicu ima odustajanje investitora od ulaganja u Hrvatskoj", navode primjer iz OIEH-a.

Nova metodologija koju je HERA donijela 2022. trebala bi isključiti investitore iz financiranja pojačanja mreže, ali zbog pravnog propusta i izostanka odluke, HERA drži staru metodologiju na snazi, tvrde iz OIEH-a.

"Direktna posljedica toga je da će 3000 MW interesa za OIE projekte koje trenutno imamo rezultirati milijunskim naknadama za priključenje, zbog čega će se Hrvatska suočiti s odljevom strateških investicija vrijednih više milijardi eura", zaključuje se u priopćenju.

(HINA, 20. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay