20.10.2017.

Međunarodna konferencija "Inovativnost, kreativnost i poduzetnost u odgojno-obrazovnom sustavu"

Na Sveučilištu u Zadru u četvrtak je otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod nazivom "Inovativnost, kreativnost i poduzetnost u odgojno-obrazovnom sustavu" na kojoj je, uz ostalo, istaknuto da se učenicima mora usaditi kompetitivnost i kreativnost kako bi se mogli suočiti s budućim izazovima.

Na konferenciji u organizaciji Odjela za pedagogiju s Centrom "Stjepan Matičević“ Sveučilišta u Zadru, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Mednarodnim izobraževalnim centerom iz Ljubljane održana su izlaganja o unaprjeđenju odgojno-obrazovne djelatnosti – poučavanja i odgojno-obrazovnog procesa – učenja, predstavljanjem suvremenih strategija, metoda i sredstava poučavanja, korištenja novih tehnologija, te razmjene dobre prakse, priopćeno je sa zadarskog sveučilišta.

"Sveučilište u Zadru najvažnija je obrazovna institucija zadarske regije i nositelj razvojnih politika našeg društva, koje daje snagu cijeloj zajednici. Dobro odrađen odgojno-obrazovni proces u našim vrtićima i školama jedan je od preduvjeta za dobivanje sposobnih stručnjaka i znanstvenika iz različitih područja", istaknula je zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać.

Zamjenik župana Šime Mršić istaknuo je kako je svako društvo kvalitetno onoliko koliko je kvalitetan njegov odgojno-obrazovni sustav. "Zadatak nam je školovati mlade za tržište rada, a ne za Zavod za zapošljavanje. Otvorenost za inovaciju mora biti potpuna, kao i ulaganje u cjeloživotno učenje", rekao je Mršić.

Učenicima usaditi kompetitivnost i kreativnost

Maruška Željeznov Seničar s Međunarodnog izobraževalnog centera Ljubljana istaknula je da se ta ustanova rado odazvala na konferenciju koja govori o ovako privlačnim odgojno-obrazovnim temama.

"Mi danas ne znamo čime će se naši studenti baviti u budućnosti. Zato im moramo usaditi kompetitivnost i kreativnost kako bi se mogli suočiti s izazovima koje će im život donijeti", istaknula je Željeznov Seničar .

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković poručila je sudionicima da kod mladih grade ključne ljudske osobine koje se mogu razvijati kroz odgojno-obrazovni sustav, kako bi bili samosvjesni i kreativni te se uspješno nosili s izazovima tržišta rada.
Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknula je da je u pripremi konferencije veliku podršku imala u matičnom Odjelu za pedagogiju. "Htjeli smo praksu povezati sa znanošću, a skoro smo i promijenili naslov konferencije u 'Reforma na djelu'. Zaista mislim da će nam izlagači pokazati da ova konferencija ide u tom smjeru. Ovdje smo kao tragači za znanstvenom i obrazovnom istinom koje sklapamo u jedan cilj. Neka nam znanje i mudrost budu ciljevi i načela konferencije", poručila je Vican.
Konferencija će trajati do 21. listopada, a namijenjena je odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima, ravnateljima, savjetnicima i mentorima.


(HINA, 19. 10. 2017.)