16.05.2018.

Mađarska i Poljska se protive rezovima u proračunu EU-a

Premijeri Mađarske i Poljske, saveznici u nizu sporova s Bruxellesom, u ponedjeljak su se ujedinili oko protivljenja rezovima u novom proračunu Europske unije, javlja Reuters.

EU obje zemlje optužuje da potkopavaju neovisnost sudstva. Taj sukob prijeti da tim članicama uskrati buduća financiranja iz europskog proračuna.
Niti poljski premijer Mateusz Morawiecki niti njegov mađarski kolega Viktor Orban nisu komentirali najavu EU-a da u proračunu za razdoblje 2021-2027 sreže novac za zemlje članice koje se miješaju u pravni sustav.
Europska komisija, uz potporu Njemačke, Francuske i ostalih bogatih članica, žele da se financiranje, na koje se oslanjaju siromašnije članice iz istočne Europe, uvjetuje poštivanjem vladavine zakona, a to bi Mađarsku i Poljsku moglo koštati milijune eura.
Morawiecki i Orban su se usuglasili oko dva načela: zaštite njihovih poljoprivrednika i stoga se protive smanjenju proračuna za poljoprivredu, a također su poručili da se ne protive uspostavi novih fondova jer uvijek ima novih zadataka.
"No, uspostava novih fondova ne bi trebala biti opravdanje za smanjivanje postojećih koji dobro funkcioniraju", kazao je Orban.
Morawiecki je kazao da dvije zemlje imaju apsolutno identična stajališta o kompenziranju gubitka u proračunu uslijed Brexita te zajedničkoj poljoprivrednoj politici. 
Poljska i Mađarska imaju zajedničko stajalište i o migraciji.
Mađarska kaže kako neće pristati na bilo kakav prijedlog koji bi osigurao mogućnost ucjene bilo koga glede plaćanja EU fondova temeljenih na ugovorima. 


(HINA, 14. 05. 2018.)

Arhiva