22.05.2018.

Macron poziva na oprez u pogledu daljnjih proširenja EU-a

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u četvrtak u Sofiji na oprez u pogledu daljnjeg proširenja Europske unije (EU) prije nego što zemlje kandidatkinje provedu reforme i dođe do boljeg funkcioniranja same Unije.

"Ja sam za sidrenje zapadnog Balkana u Europu. S puno opreza i obzira treba gledati na svako novo proširenje", izjavio je Macron po dolasku na summit europskih čelnika s liderima šest zemalja jugoistočne Europe.
"Pregovori koje se vode treba nastaviti, treba pomoći zemljama koje provode reforme i napreduju prema Europi, to je i moj strateški izbor. Ali nisam za to prije nego što imamo sva potrebna jamstva i prije reformi koje bi omogućile produbljenje i bolje funkcioniranje EU-a ", dodao je.
Summit u Sofiji prvi je te vrste nakon 15 godina i summita u Solunu 2003. Cilj sastanka je ubrizgati novu energiju u odnosima između EU-a i zapadnog Balkana i ponovno potvrditi europsku perspektivu regije, iako se pažljivo izbjegavaju izrazi proširenje ili pristupanje. 
"Zadnjih 15 godina pokazalo je da je bio pogrešan put stalno misliti na proširenje. Nećemo učiniti uslugu ni zemljama koji su kandidati za ulazak ni nama samima s ovim mehanizom koji na neki način nema pravila i koji stalno ide prema daljnjem proširenju", smatra Macron.
"Umjesto toga, ja sam za to da zapadni Balkan ima pojačani strateški dijalog i perspektivu, koju izbliza pratimo, reforme koje se provode i koje ohrabrujemo, ali bez popuštanja i bez hipokrizije", naglasio je francuski predsjednik.
Povjerenik za proširenje Johannes Hahn ističe da se proces pristupanja Uniji temelji na zaslugama. "Postoji europska perspektiva, koja će danas biti potvrđena. Ali ono što smo rekli prije nekoliko mjeseci vrijedi i danas: cijeli proces je  zasnovan na zasulugama tako da svaka zemlja mora napraviti svoju domaću zadaću i onda postoji europska perspektiva", rekao je Hahn.
"Sve zemlje imaju istu perspektivu i početnu poziciju ali napredak je individualan tako da ovisi o svakoj zemlji koliko brzo napreduje prema Europi", dodao je povjerenik za proširenje.
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je "u interesu Europe siguran zapadni Balkan koji se dobro gospodarski razvija". 
"Cilj je više stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta za zapadni Balkan", kratko je kazala britanska premijerka Theresa May.
Austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja u srpnju preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, ističe da je cilj ostvariti napredak zemalja zapadnog Balkana prema u drugoj polovici godine.
"Vidimo dobru perspektivu za zapadni Balkan. Naš je cilj podržati sve te zemlje na njihovu putu prema EU-u. Preuzimamo predsjedništvo 1. srpnja i naš je jasan cilj napraviti napredak prema Uniji za to vrijeme", rekao je Kurz.


(HINA, 17. 05. 2018.)

Arhiva