12.06.2018.

London objavio "plan B" za irsku granicu

Britanska vlada je u četvrtak objavila "plan B" za irsku granicu nakon Brexita koji predviđa usklađivanje s carinskim propisima EU-a, ali samo do kraja 2021.

Objava plana događa se dok vladaju napetosti unutar vlade o tom pitanju jer se zagovornici Brexita bez ustupaka boje da bi se to rješenje moglo produljiti unedogled i tako izlazak iz EU-a lišiti smisla.
U "tehničkoj primjedbi" koja je objavljena u četvrtak i koja se čini kao odgovor na njihovu zabrinutost, ističe se da takvo takozvano "backstop" rješenje mora biti "vremenski ograničeno" dok se ne postignu nagodbe s EU-om za koje se London nada da će stupiti na snagu do kraja 2021.
To je godinu dana nakon isteka prijelaznog roka (prosinac 2020.) o kojemu se London dogovorio u pregovorima ne bi li ublažio gospodarske posljedice Brexita.
No "backstop" će se primijeniti samo u slučaju da se ne pronađe nikakvo drugo rješenje kako se u Irskoj ne bi ponovo uvela fizička granica. 
Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier pohvalio je na Twitteru objavu tog prijedloga, dodajući da ga treba proučiti kako bi se, među ostalim, provjerilo poštuje li "cjelovitost" jedinstvenog tržišta i carinske unije.
Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je u priopćenju da će njegova vlada proučiti britanski prijedlog.
No Guy Verhofstadt, koordinator Europskog parlamenta za Brexit, istaknuo je da on nije dostatan. "Privremeni backstop nije backstop, osim ako nije istovjetan s konačnim dogovorom", napisao je na Twitteru.
Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu zbog straha od ponovnog uvođenja fizičke granice između sjevernog dijela otoka koji je u sastavu Velike Britanije i koji će napustiti EU i južnog, Republike Irske koja će ostati njegov dio.
Konzervativna vlada Therese May iznijela je još dvije mogućnosti. Prva je takozvano "maksimalno olakšanje", tehnološko rješenje koje bi trebalo omogućiti da trgovina s EU-om teče glatko, ali bi uključila infrastrukturu na granici. Druga bi poprimila oblik carinskog ugovora.
Po riječima proeuropskog konzervativnog zastupnika koji je htio ostati anoniman, sadržaj primjedbe objavljene u četvrtak jest "kompromis" kako bi se spriječila ostavka euroskeptičnog ministra za Brexit Davida Davisa o kojoj ovih dana kruže sve glasnije priče.
Osim irskog pitanja britanska vlada treba objaviti i bijelu knjigu o "planovima" nakon Brexita a 28. i 29. lipnja u Bruxellesu se održava europski susret na vrhu.


(HINA, 07. 06. 2018.)