27.08.2018.

Kurz smatra da će smanjenje migracije ojačati veze unutar EU-a

Austrija mora iskoristiti svoje predsjedanje Europskom unijom da smanji napetosti širom Europe, rekao je u petak kancelar Sebastian Kurz tijekom govora članovima glavne njemačke stranke desnoga centra.

Austrija ima velike mogućnosti ojačati veze zahvaljujući svojem položaju u središtu Europe i svojim vezama s istočnom Europom, rekao je Kurz pred 3000 članova Kršćanskih demokrata, stranke Angele Merkel na skupu u istočnonjemačkoj pokrajini Tiringiji.
Ustvrdio je da je jedan od razloga što Europa puca po šavovima golem priljev migranata zadnjih godina kao i sve veći animozitet između skupina koje su za migrante i onih protiv njih.
Sve skupa to pokazuje "da je Europa došla do granice izdržljivosti kad ne funkcioniraju vanjske granice", dodao je.
Summit EU-a u lipnju pomogao je da se postavi novi "trend" u Europi jer ljudi sada o migraciji razmišljaju na drugačiji način, rekao je Kurz te dodao da je sada fokus na jačanju Frontexa, zajedničke agencije EU-a za zaštitu granica.
U tijeku su napori da se podrže Grčka i Italija, koje su primile glavninu migranata i koje se često osjećaju napuštenima od ostatka Europe.
"Sada svjedočimo tome da se na taj put odlučuje manje ljudi. Našli smo načina da zaustavimo umiranje", rekao je ciljajući na velik broj migranata koji su stradali za vrijeme opasnih prelazaka Sredozemnim morem.
Događaj je održan uz isto geslo koje Austrija ističe u svojem rotirajućem predsjedanju, "Europa koja štiti".
Kurz, 31-godišnji konzervativac i jedan od najglasnijih protumigrantskih vođa, zauzima se za jaču sigurnost granica dok se EU bori s priljevom migranata i upravljanjem svojim unutarnjim i vanjskim granicama.


(HINA, 24. 08. 2018. )