26.08.2022.

Kroz sporazum o partnerstvu RH na raspolaganju 9 mlrd eura

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na Sporazum o partnerstvu, kazavši da sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir do 2027., i kroz koji je Hrvatskoj na raspolaganju 9 milijardi eura.

Europska komisija, naime, u srijedu je odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova kohezijske politike koji otvara put za povlačenje ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027.

Sporazumom su obuhvaćena četiri nacionalna programa: Program za konkurentnost i koheziju (EFRR i Kohezijski fond), Integrirani teritorijalni program (EFRR i FPT), Program za učinkovite ljudske resurse (ESF +) i program za EFPRA, koje tek treba donijeti.

Kohezijska sredstva su namijenjena za smanjenje  regionalnih gospodarskih razlika, poboljšanje vještina, osposobljavanje i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU-a poticat će se i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Plenković je danas zahvalio svim resorima i akterima koji su doprinijeli da se usluglase prioriteti i okviri funkcioniranja za sljedećih nekoliko godina.

Podsjetio je da je zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, ukupno Hrvatskoj za ovo desetljeće na raspolaganju oko 25 milijardi eura za razvoj.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice i na visoku cijenu struje na energetskom tržištu, kazao je da većina građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne cijene.

Plenković je poručio da će Vlada, kao i do sada, voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te "iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija".

Također, vodit će računa i o sektoru koji nisu klasični gospodarstvenici, ali isto tako i različitim kategorijama gospodarstvenika. Na tom tragu razrađuje se paket mjera na kojem rade brojni resori, naveo je Plenković.

(HINA, 25. 8. 2022.)