30.08.2023.

Krediti kompanijama u eurozoni u srpnju porasli najslabije u dvije godine

Kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u srpnju najslabije u dvije godine, pokazali su najnoviji podaci, odražavajući nastojanja Europske središnje banke (ECB) da podignutim troškovima zaduživanja zakoči potrošnju i inflaciju.

U srpnju bankovno kreditiranje kompanija poraslo je za 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, najslabije od svibnja 2021. U lipnju uvećano je za tri posto.

Krediti kućanstvima porasli su za 1,3 posto, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

ECB je srpnja prošle godine podigao kamatne stope u eurozoni za 4,25 postotnih bodova kako bi obuzdao inflaciju. Od početka mjeseca kamatna stopa za refinanciranje banaka iznosi 4,25 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,75 posto.

Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćaju kamatu od 4,5 posto.

Temeljna inflacija još je uvijek previsoka, upozorili su na sjednici krajem srpnja, dodajući ipak da su uvjeti financiranja postroženi i da sve više koče potražnju, "što je važan faktor u spuštanju inflacije na ciljanu razinu" od oko dva posto u iduće tri godine.

U srpnju inflacija u eurozoni kliznula je na 5,3 posto, a temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, na 6,6 posto.

Procjena za kolovoz bit će objavljena u četvrtak.

Ponuda novca u eurozoni, iskazana pokazateljem M3, smanjila se pak u srpnju prvi puta u gotovo 13 godina, i to za 0,4 posto. U lipnju bila je porasla za 0,6 posto, pokazuje ECB-ovo izvješće, objavljeno u ponedjeljak.

(HINA, 29.8.2023.)

Fotografija: Unsplash