15.05.2020.

Korisnici potpora EU socijalnog fonda dobit će puni iznos

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava obavijestilo je korisnike potpora ostvarenih iz Europskog socijalnog fonda da će dobiti puni iznos ugovorenih potpora, a dodatno su se procjenjivale stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova.

Upravljačko tijelo Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. reagiralo je u četvrtak priopćenjem na, kako kažu, ranije pogrešno interpretirane informacije. Pojasnili su kako se u javnosti pojavila špekulacija da će iznosi ugovorenih potpora biti smanjeni, što nazivaju netočnim. Ministarstvu navode da provjere imaju cilj zaštititi korisnika kako isti po završetku provedbe projekta ne bi bio u situaciji povrata značajnog iznosa financijskih sredstava. Obrazlažu da se dodatno procjenjivalo jer se pokazalo da korisnici sredstava u početnim projektnim aktivnostima ne koriste u potpunosti isplaćene predujmove. Odobravanje sredstva, ističu, vođeno je načelom dobrog financijskog upravljanja te temeljem analize planiranih aktivnosti i ostalih parametara projekta, a potom se procjenjivala stvarna potreba korisnika za predujmom. 

"Ako neki od korisnika pokaže potrebu za većim iznosom predujma njemu se isplaćuje predujam do punog iznosa predviđenog ugovorom. Ujedno napominjemo kako korisnici imaju pravo na isplatu iznosa predujma predviđenog ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava te će isti biti isplaćen sukladno planiranim projektnim aktivnostima tijekom provedbe projekta", naglašavaju u Ministarstvu.

Paket poduzetnih mjera javno je dostupan svim korisnicima na stranicama Europskog socijalnog fonda. 

"Slijedom preporuke Ministarstva financija posredničkim tijelima je dana uputa da zbog situacije izazvane izvanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19 i stupanjem na snagu Vladine Odluke o ograničavanju korištenja sredstava, dodatno procijene stvarne potrebe za isplatama i pravdanjem predujmova od Posredničkih tijela druge razine", pojašnjavaju u priopćenju.

 

(HINA, 14.5.2020.)