14.11.2017.

Konvencija o promicanju poduzetništva branitelja

U Splitu je ponedjeljak počela 1. Konvencija za informiranje i promicanje društvenog poduzetništva, koja se provodi u okviru projekta "Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije", s ciljem jačanja kapaciteta spomenute populacije za pokretanje poduzetničkog pothvata.

Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost mu je oko 2,1 milijun kuna. Organizator konvencije je Ministarstvo hrvatskih branitelja, iz kojega su najavili da će se projekt provoditi 18 mjeseci s namjerom unaprjeđenja razine informiranosti o poduzetništvu te s tim u vezi i vještina branitelja i stradalnika kako bi im se olakšao pristup zapošljavanju te poboljšala njihova socijalna uključenost. Na 1. Konvenciji očekuje se oko stotinjak predstavnika braniteljskih zadruga i udruga, koji će izlagati svoje proizvode i predstaviti projekte. 
Državna tajnica Nevenka Benić je kao cilj Ministarstva branitelja navela bolje upoznavanje branitelja s društvenim poduzetništvom, iniciranje njihove želje da svoje projekte financiraju putem tog projekta, pri čemu će kroz četiri konvencije proći osnovne teme o društvenom poduzetništvu, nakon čega idu edukacije i poslovno mentorstvo.

"Sve je to priprema za natječaj gdje će se iduće godine moći prijaviti projekti. Kroz ovaj projekt smo osigurali više od 2,1 milijun kuna, a u natječaju u kojem će prijavljivati svoje projekte predviđeno je oko 20 milijuna kuna. Nadamo se da će kroz ovaj, ali i druge projekte poput psihosocijalnog osnaživanja i razvoja izvaninstitucionalne skrbi za organizaciju civilnog društva, braniteljska populacija imati priliku svoje ideje realizirati sredstvima EU", kazala je Benić.

Braniteljska zadruga "Petrovo polje", koja se bavi preradom mesa i proizvodnjom drniškog pršuta, je dio sredstava za osnivanje dobila iz EU fondova, a ostatak je financirala kreditom od HBOR-a. Njezin upravitelj Šime Mijatović kaže kako je na konvenciju stigao jer ga zanima proširenje kapaciteta pršutane te mogućnost zapošljavanja ljudi. Zadruga ima sedam članova i tri djelatnika, a trenutni kapacitet im je do dvije tisuće pršuta, s tim da bi u skorijoj budućnosti htjeli proizvoditi do 7000 pršuta. 
Na otvaranju konvencije je bila i splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović, koja je konvenciju označila kao dobar primjer kako ljude koji su sudjelovali u Domovinskom ratu društveno angažirati kako bi davali novi doprinos i vrijednost. "S obzirom da je ovdje riječ o zaista velikom i ozbiljnom projektu, nadam se da će vrlo skoro biti vidljivi i rezultati na terenu", kazala je Hrgović.


(HINA, 13. 11. 2017.)

Arhiva