09.11.2021.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama COP26

Sastankom na vrhu svjetskih čelnika i čelnica 1. studenoga 2021. započela je 26. konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26). Od 31. listopada do 12. studenoga na konferenciji COP26 okuplja se 197 stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC). Među strankama su EU i sve države članice EU-a.

COP oznaka je za „konferenciju stranaka” (engl. conference of the parties) Konvencije Ujedinjenih naroda o klimi (UNFCCC). Konferencija COP26 jest 26. sastanak stranaka konvencije, a domaćin toga sastanka bit će Ujedinjena Kraljevina u partnerstvu s Italijom.

Delegaciju EU-a predvode predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i slovenski premijer Janez Janša, koji predstavlja slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Ključna područja na koja se međunarodna zajednica mora usredotočiti jesu:

  • mobilizacija javnih sredstava
  • suradnja s privatnim sektorom
  • određivanje cijena ugljika
  • usklađenost ekonomskih politika.

Na ovogodišnjoj konferenciji o klimatskim promjenama četiri su glavna cilja:

  • osigurati nultu neto stopu emisija na globalnoj razini do sredine stoljeća
  • osigurati ostvarivost cilja da se globalno zagrijavanje zadrži na 1,5 stupnjeva u odnosu na predindustrijsku razinu
  • obvezati se na mobilizaciju 100 milijardi američkih dolara godišnje do 2025. kako bi se zemljama u razvoju pomoglo da se suoče s negativnim učincima klimatskih promjena
  • dovršiti skup pravila kojima se usmjerava provedba Pariškog sporazuma.

Dugoročna vizija: klimatski neutralna EU do 2050.

Točno godinu dana prije postavljanja novog cilja smanjenja emisija čelnici i čelnice EU-a potvrdili su na sastanku Europskog vijeća cilj postizanja klimatski neutralnog EU-a do 2050. To znači da će EU u razdoblju od danas pa do 2050. drastično smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova i iznaći načine za kompenzaciju preostalih i neizbježnih emisija. Postizanje ravnoteže s nultom neto stopom emisija koristit će ljudima i okolišu te će se na taj način ograničiti globalno zagrijavanje.

Nakon odobrenja dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. i instrumenta Next Generation EU najmanje 30 % ukupnih rashoda trebalo bi biti usmjereno na projekte povezane s klimom.

Emisije CO2 pale su 2020. godine za rekordnih 1,9 milijardi tona, što je pad od 5,4 posto jer su zemlje uvele zatvaranja, a gospodarstva su zaustavljena. Novo izvješće koje je izradio Global Carbon Project, predviđa da će se emisije povećati za 4,9 posto ove godine. 

Studija predviđa da će ukupne globalne emisije ove godine dosegnuti 36,4 milijarde tona CO2. 

Izvješće je objavljeno 4. studenoga 2021., u vrijeme okupljanja lidera na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu u Škotskoj, u pokušaju da se ograniči porast temperature na 1,5 Celzijeva stupnja te izbjegnu katastrofalni učinci klimatskih promjena. Da bi se to ostvarilo, znanstvenici kažu da bi neto emisije CO2 trebalo svesti na nulu do 2050. 

EU se obvezao na postizanje klimatske neutralnosti do 2050. Za ostvarenje toga cilja potrebna je transformacija europskog društva i gospodarstva, koja mora biti troškovno učinkovita, pravedna i socijalno uravnotežena.

Autorica: Lucija Salopek, bacc.oec.