11.07.2018.

Konferencija o mehanizmima civilne zaštite EU: Hrvatska podržava mehanizme

Na konferenciji "Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana," koja se u srijedu održava u Splitu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako Hrvatska podržava nove mehanizme Europske unije u civilnoj zaštititi jer se Europa suočava sa sve većim sigurnosnim i izazovima prirodnih katastrofa.

"U okolnostima sve većih izazova samo otporni i sveobuhvatni kapaciteti na razini Europske unije jamče zaštitu 'europske obitelji' ali i zaštitu okoliša  i gospodarskih interesa," rekao je ministar Božinović obraćajući se sudionicima konferencije.
Po njegovim riječima, novi sustav zaštite "Rescue (Spašavanje)" je "namjenska pričuva na razini Europske unije, to jest europski kapacitet za civilnu zaštitu" koji će se aktivirati u slučaju katastrofa kada nacionalni kapaciteti nisu dovoljni. "To su zrakoplovi za gašenju šumskih požara, crpke visokog kapaciteta , potraga u spašavanju u gradovima, poljske bolnice, timovi za hitnu medicinsku pomoć. Hrvatska podržava ovakav europski mehanizam," istaknuo je Božinović.
Naglasio je kako "Rescue" vidi kao odgovor na prirodne katastrofe neopterećen administrativnim postupcima. "'Rescue' je pragmatičan mehanizam dostupan članicama EU kad su nacionalni kapaciteti preopterećeni. 'Rescue' treba vidjeti kao jamac sigurnosti naših građana u slučajevima katastrofa," rekao je Božinović. Pri tomu je istaknuo kako "Rescue" nije odustajanje od nacionalnih kapaciteta, nego naprotiv, razvijanje komplementranosti na razini EU.
Podsjetio je kako je Hrvatska u razdoblju od 2007. do 2017. godine sedamnaest puta pomagala u akcijama u sedam zemlja i da su pritom hrvatski kanaderi obavili 1200 letova u ukupnom trajanju od 360 sati. Stoga, dodao je, novi mehanizmi EU za civilnu zaštitu puno znače Hrvatskoj i u financijskom pomaganju pri aktivnostima civilne zaštite u prirodnim katastrofama. Stoga, rekao je ministar, Hrvatska podupire i prijedlog po kojem je predviđeno da se financiranje Mehanizama EU-a za civilnu zaštitu u razdoblju od 2018. do 2020. godine "povećaju u iznosu od 280 milijuna eura."
Podsjetivši kako je Vlada RH ove godine izdvojila 14 milijuna kuna za preventivne protupožarne aktivnosti, ministar Božinović je rekao kako je u tijeku nabava 91 vatrogasnog vozila i 3 stožerna zapovjedna vatrogasna vozila, te da je to projekt vrijedan 30 milijuna eura koji će se financirati uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije. Naglasio je i da Hrvatska brine o sigurnosti turista.
Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides je istaknuo kako je "Rescue" i politički projekt jer se njime štite ljudski životi, a EU mora štiti svoje građane. "Kapaciteti 'Rescue' neće biti u Bruxellesu nego će biti decentralizirani i blizu kriznih područja kako bi se što učinkovitije reagiralo na požare, poplave, potrese ili epidemije," kazao je Stylianides. 
Hrvatska, kazao je, ima iskustva u aktivnostima protiv požara, poplava, pokazala je i solidarnost sudjelujući u pomaganju drugim zemljama koje su zahvaćene prirodnim katastrofama. "Solidarnost čini Hrvatsku velikom zemljom," rekao je. "Nijedna zemlja ne može se se sama boriti protiv prirodnih katastrofa i treba nam zajednički europski odgovor na te katastrofe i međusobna solidarnost," poručio je Stylianides.
Najavio je da će o novim mehanizmima Europske unije za civilnu zaštitu nakon ljetne stanke raspravljati Europski komisija, Europsko vijeće i Europski parlament. Sadašnja zemlja predsjedateljica EU-om Austrija "ima neke rezerve" u vezi ovog projekta, rekao je i dodao kako vjeruje da će se to prevladati.
Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakob je istaknuo kako je civilna zaštita središnji dio sustava domovinske sigurnosti u Hrvatskoj. 
"Hrvatska je zadnjih nekoliko godina suočena s poplavama, požarima, izbjegličkim valovima ali novouspostavljeni sustav domovinske sigurnosti u sklopu kojeg je i Civilna zaštita već daje dobre rezultate," kazao je Jakob.
Konferencija u Splitu održava se u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko. Ona je podsjetila kako se konferencija u Splitu održava godinu dana nakon velikog požara na splitskom području, a župan Blaženko Boban je dodao da je taj požar bio takvih razmjera da je u njegovo gašenje bilo potrebno uključiti i civilno stanovništvo.
Zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vel je pak napomenuo da je Split turistička destinacija te se iz godine u godinu unapređuju aktivnosti na sprječavanju ugroza.


(HINA, 10. 07. 2018.)