02.06.2021.

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane eurokovanica

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura u utorak je na svojoj drugoj sjednici razmatrala brojne mogućnosti za motive za nacionalnoj strani eurokovanica, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

"Članovi Komisije za odabir, predstavnici relevantnih institucija i stručnih udruga, savjetodavna su i stručna podrška Komisiji za novac te će joj u sljedećem razdoblju - uz sudjelovanje šire hrvatske javnosti - pomoći u odabiru mogućih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica", navodi se u kratkom priopćenju.

Savjet HNB-a je na sjednici održanoj 3. veljače ove godine donio odluku o imenovanju Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane RH na optjecajnome kovanom novcu eura, kao savjetodavno-stručna podrška Komisiji za novac. 

Predsjednica Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja je viceguvernerka HNB-a Ivana Jakir-Bajo, a Komisiji ima još 15 članova i tajnika. 

Inače, za razliku od novčanica eura koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa na naličju (nacionalna strana) prikazuje nacionalne simbole država članica.

"Hrvatske kovanice eura, koje ćemo pustiti u optjecaj, imat će nacionalnu stranu s našim motivima i ravnopravno će kolati u svim zemljama europodručja. U postupak odabira motiva - koji će postati važan element naše svakodnevne prepoznatljivosti na prostoru od Cipra i Finske do Irske i Portugala - namjeravamo uključiti građane Republike Hrvatske", najavio je i guverner središnje banke Boris Vujčić u dokumentu Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, koji je objavljen krajem prošle godine. 

Prema tom dokumnetu, natječaj i konačni odabir dizajna naličja kovanica eura moraju biti dovršeni prije nego što Vijeće EU-a odluči da Hrvatska zadovoljava potrebne uvjete za uvođenje eura i utvrdi fiksni tečaj konverzije, što se u pravilu događa šest mjeseci prije dana uvođenja eura, kako bi se proizvodnja kovanog novca mogla provesti na vrijeme. 

Hrvatska je u srpnju prošle godine ušla u europski tečajni mehanizam ERM II, a država članica koja želi uvesti euro mora najmanje dvije godine provesti u tom mehanizmu prije nego što uvede zajedničku europsku valutu.

Nacionalno vijeće za uvođenje eura u studenom prošle godine predstavilo je Nacionalni plan za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a ciljani datum za uvođenje zajedničke europske valute je 1. siječnja 2023. godine.

"Hoće li Hrvatska ući u eurozonu 1. siječnja 2023. ili godinu ili dvije kasnije, ovisi o tome kada ćemo ispuniti nominalne kriterije konvergencije", izjavio je Vujčić sredinom ožujka ove godine na konferenciji "Jednostavno o euru".

Nominalni kriteriji konvergencije odnosno tzv. maastriški kriteriji odnose se na stabilnost tečaja, stabilnost cijena, stabilnost kamatnih stopa, deficit proračuna te razinu javnog duga. 

(HINA, 1. 6. 2021)