01.05.2024.

Komisija otvara postupak protiv Facebooka i Instagrama

Europska komisija otvorila službeni postupak kako bi procijenila je li Meta prekršila Akt o digitalnim uslugama (DSA).

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije, istaknula je kako je Komisija poduzela korake za zaštitu europskih građana od ciljanih dezinformacija i manipulacija stranih država. Naglasila je da Komisija promptno reagira u slučaju sumnje na kršenje pravila, što je posebno važno u vrijeme demokratskih izbora. Velike digitalne platforme, po njezinim riječima, moraju izdvojiti dovoljno sredstava kako bi se osiguralo poštivanje obveza, a današnja odluka Komisije pokazuje ozbiljnost u osiguravanju poštivanja pravila. Također je zahvalila premijeru Fiali na aktivnoj ulozi u pokretanju pitanja na europskoj razini, zajedno s pokretanjem hitnog mehanizma za razmjenu informacija između država članica od strane Belgije.

Sumnjiva kršenja obuhvaćaju politike i prakse Meta vezane uz obmanjujuće oglašavanje i politički sadržaj na njihovim uslugama.

Također se tiču nepostojanja učinkovitog alata za stvarnu raspravu i praćenje izbora treće strane uoči izbora za Europski parlament, u kontekstu deprecijacije stvarnog javnog uvida alata CrowdTangle bez adekvatne zamjene.

Osim toga, Komisija sumnja da mehanizam za označavanje ilegalnog sadržaja na uslugama ("Notice-and-Action") kao i korisničke mogućnosti za pritužbe i interne mehanizme za pritužbe nisu u skladu s zahtjevima Akta o digitalnim uslugama i da postoje nedostaci u Meta-ovoj dostavi pristupa javno dostupnim podacima istraživačima. Otvaranje postupka temelji se na preliminarnoj analizi izvještaja o procjeni rizika koji je Meta poslao u rujnu 2023., Meta-ovih odgovora na formalne zahtjeve Komisije za informacijama (o ilegalnom sadržaju i dezinformacijama, pristupu podacima, pretplati za politiku bez oglasa i generativnoj AI), javno dostupnim izvještajima i vlastitoj analizi Komisije.

Trenutni postupci bit će usmjereni na sljedeća područja:

• Obmanjujuće reklame i dezinformacije.

• Vidljivost političkog sadržaja.

• Nepostojanje učinkovitog alata za stvarnu civilnu raspravu i praćenje izbora treće strane pred nadolazeće izbore za Europski parlament i druge izbore u različitim državama članicama.

• Mehanički flagiranje ilegalnog sadržaja.

Ako se dokaže, ovi nedostaci bi predstavljali kršenje odredbi Akta o digitalnim uslugama. Komisija će sada provesti temeljitu istragu kao prioritet. Otvaranje formalnih postupaka ne prejudicira njihov ishod.

Otvaranje formalnih postupaka ne isključuje druge postupke koje Komisija može odlučiti pokrenuti zbog drugih postupaka koji bi mogli predstavljati kršenje Akta o digitalnim uslugama.

Nakon službenog otvaranja postupka, Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, na primjer slanjem dodatnih zahtjeva za informacijama, provođenjem intervjua ili inspekcija te potencijalno poduzimati daljnje korake u provedbi, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti. Komisija također ima ovlasti prihvatiti obveze koje je Meta preuzela radi rješavanja problema navedenih u postupcima. Akt o digitalnim uslugama ne postavlja nikakve pravne rokove za završetak formalnih postupaka. Trajanje temeljite istrage ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući složenost slučaja, mjeru suradnje tvrtke s Komisijom i primjenu prava obrane.

Otvaranje službenog postupka oslobađa digitalne usluge koordinatore, ili bilo koje drugo nadležno tijelo država članica EU-a, njihovih ovlasti za nadzor i provedbu Akta o digitalnim uslugama u vezi s sumnjivim kršenjima članaka 14(1), 16(1), 16(5), 16(6), 17(1), 20(1), 20(3), 24(5), 25(1) i 40(12).

Facebook i Instagram  označeni su kao vrlo velike internetske platforme  (VLOP) 25. travnja 2023. prema EU-ovom Aktu o digitalnim uslugama, budući da obje imaju više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u EU-u. Kao VLOP-ovi, četiri mjeseca od imenovanja, odnosno krajem kolovoza 2023., Facebook i Instagram morali su se početi pridržavati niza obveza navedenih u DSA-u.

Od 17. veljače Akt o digitalnim uslugama primjenjuje se na sve internetske posrednike u EU.

(ec.europa.eu, 30.4.2024.)

Fotografija: Pixabay