29.11.2018.

Komisija odbila inicijativu za raspisivanje sveeuropskog referenduma o ostanku Velike Britanije u EU-u

Europska komisija je u srijedu odbila registrirati građansku inicijativu koja je tražila referendum na razini EU-a o tome žele li europski građani da Velika Britanija napusti ili ostane u Europskoj uniji jer to izlazi izvan okvira nadležnosti Unije.

"Komisija je utvrdila da se nisu stekli uvjeti za registraciju te inicijative budući da to pitanje ne spada u nadležnost EU-a", objavljeno je u Bruxellesu.
Pokretači inicijative naveli su da "bi svi europski građani trebali imati mogućnost izraziti svoje političko mišljenje o tome žele li da Ujedinjena Kraljevina ostane u Europskoj uniji".
Europska građanska inicijativa je pravni instrument EU-a uveden Lisabonskim ugovorom koji svim građanima EU-a omogućuje da više sudjeluju u zakonodavnom procesu na razini Unije. Građanska inicijativa treba prikupiti najmanje jedan milijun potpisa građana EU iz najmanje 7 od 28 država članica. Ako neka inicijativa prikupi dovoljan broj valjanih potpisa, Europska komisija obvezna je ili formulirati zakonodavni prijedlog na temelju zahtjeva inicijative ili dati obrazloženo mišljenje zašto ga odbacuje.
Za pokretanje inicijative potrebno je sedam građana EU-a, koji su rezidenti najmanje sedam različitih država članica i imaju dovoljno godina da imaju pravo glasati.
Prije pokretanja inicijative i prikupljanja izjava o potpori potrebno je od Komisije zatražiti registraciju predložene inicijative. Komisija je dužna u roku od dva mjeseca provjeriti da li inicijativa zadovoljava zakonske uvjete. Tek nakon registracije može se pristupiti prikupljanju potpisa.


(HINA, 28. 11. 2018.)