24.11.2017.

Karlovačka bolnica bespovratnim sredstvima EU fonda u izgradnju jednodnevnih bolnica i kirurgija

Bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 35.731.868 kuna financira se uređenje prostora dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija Opće bolnice Karlovac, a ugovor s odabranim izvođačima građevinsko-obrtničkih radova i dobavljačima medicinske opreme u četvrtak je potpisao ravnatelj bolnice Ervin Jančić.

Projekt koji je sufinanciran gotovo u stopostotnoj vrijednosti počeo je 11. siječnja prošle godine, a svi bi planirani radovi, te nabava i montaža medicinske opreme trebali završiti do 30. lipnja iduće godine, rekla je voditeljica bolničkog projektnog tima Zdenka Mažuran.
Poboljšanjem učinkovitosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama očekuje se smanjenje prijema na akutne bolničke odjele za 10 posto, čime bi se postigao značajan doprinos isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava.
Na četirima lokacijama u dvjema bolničkim zgradama na ukupno 2.200 četvornih metara uz izgradnju četiriju operacijskih dvorana za jednodnevnu kirurgiju uredit će se i opremiti suvremenom opremom dnevne bolnice za alkohologiju, psihoterapiju, infektologiju, internu medicinu, dijabetes, hematologiju, onkologiju, neurologiju, ginekologiju, pedijatriju i otorinolaringologiju.
Karlovačka bolnica, kazao je Jančić, prošle se godine kadrovski obogatila nizom novih liječnika specijalista i subspecijalista, koji će uz pomoć novih medicinskih uređaja pučanstvu moći pružiti novu i znatno višu kvalitetu medicinskih intervencija, uz istodobno smanjenje pritiska na akutne bolničke odjele.
Uz pomoć nove aparature i liječnika moći ćemo izvoditi komplicirane zahvate na oku i novim aparatima razbijati bubrežne kamence, a mnogi drugi kolege specijalisti tek će se sada moći s novom opremom pokazati u pravom svjetlu, ustvrdio je Jančić.
Šefica Odjela za zarazne bolesti Vesna Tutek ocijenila je, na temelju svojega 10-godišnjeg dnevnog bolničkog iskustva, da je liječenje uz kratkotrajni boravak pacijenata u bolnici istodobno ušteda za bolnicu, kao i za same pacijente koji su pošteđeni boravka u bolnici jer će terapije, gdje god je to moguće, biti prilagođene ambijentu njihovih domova.
U građevinsko-obrtničkom dijelu posla vrijednom oko 18,8 milijuna kuna sudjelovat će Kolos iz Duge Rese, Suhomont iz Vinkovaca i Termorad iz Zagreba, a deset će dobavljača isporučiti suvremenu medicinsku opremu.


(HINA, 23. 11. 2017.)