24.01.2019.

Javni bilježnici u europskom kontekstu

U velikoj dvorani palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 23. siječnja 2019., održan je Okrugli stol JAVNI BILJEŽNICI U EUROPSKOM KONTEKSTU, na kojem su izlagali: sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Aleksandra Maganić i professor emeritus Mihajlo Dika, javna bilježnica Ljiljana Vodopija Čengić, mr. sc. Damir Kaufman, glavni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta RH teAlexander Winkler, iz Austrijske notarske komore.

Na održanom skupu, koji je organiziran sa svrhom razmatranja postojećeg stanja i potrebnog pravnog okvira za što suvremeniji način rada javnih bilježnika u Republici Hrvatskoj, ponovno je bilo naglašeno da su javni bilježnici, u odnosu na druge pravničke profesije, predvodnici digitalizacije pravnih procedura. Unatoč tome, javni bilježnici još uvijek nemaju zakonsku podlogu za sastavljanje elektroničke javnobilježničke isprave sukladno Zakonu o javnom bilježništvu te uspostavu digitalne arhive javnobilježničkih isprava. Da bi se ukazalo na moguća rješenja, g. Winkler, iz Austrijske notarske komore, izložio je postojeći pravni okvir za notarski rad u Republici Austriji. Naime, u Republici Austriji postoje propisi kojima se uređuje elektronička javnobilježnička isprava i digitalna arhiva. Austrijski se model oslanja na sigurne video-konferencijske sustave, kojima se premošćuje fizička odvojenost stranke od javnog bilježnika. Stoga, austrijska bi iskustva mogla korisno poslužiti i hrvatskom zakonodavcu. 
Osim toga, na skupu je analizirana Direktiva EU o nasljeđivanju i njezin budući utjecaj na ostavinske postupke u Republici Hrvatskoj. Preuzimanje obveza koje proizlaze iz direktiva EU i odgovarajućeg nacionalnog zakonodavstva, prigoda je da se javni bilježnici dokažu kao učinkovito i ekonomično rješenje za građane i državu.