20.05.2024.

Izvješće o analizi operacije suzbijanja krijumčarenja krivotvorene robe

Objavljeno je Izvješće o analizi operacije suzbijanja krijumčarenja krivotvorene robe na vanjskim granicama EU-a koje su zajednički sastavili EUIPO i Frontex kao dio Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih prijetnji (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats - EMPACT), koja uključuje intelektualno vlasništvo kao europski prioritet u provedbi prava.

Frontex je u svibnju 2023. godine koordinirao zajedničku operaciju protiv krijumčarenja krivotvorina na vanjskim granicama EU-a, uključujući pomorske granice (Operation JAD – Joint action day Pirates I). Operacija je provedena u okviru programa EMPACT, a predvodili su je Bugarska i Portugal. Operativna aktivnost bila je usmjerena i na prevenciju i otkrivanje nezakonite migracije.

Tijekom 11 dana trajanja operacije otkriveno je i zaplijenjeno više od 1 milijuna krivotvorenih proizvoda namijenjenih distribuciji i potrošnji. Spektar proizvoda je vrlo širok - od lijekova, elektroničkih uređaja, tekstila, obuće, kozmetičkih proizvoda, duhana, osobnih potrepština, igračaka, automobilskih i rezervnih dijelova do ambalaže i etiketa, te peleta i proizvoda za domaćinstvo.

Zaplijenjeno je i nekoliko opasnih ili potencijalno opasnih tvari kao što su duhan, lijekovi, pelete, insekticidi, sjemenke i igračke. Drugi zaplijenjeni opasni proizvodi su oni koji bi mogli predstavljati opasnost za sigurnost i okoliš, kao što su herbicidi i rezervni automobilski dijelovi.

Osim tih krivotvorenih proizvoda, zaplijenjena je i druga roba koja nije odgovarala zahtjevima u pogledu sukladnosti za distribuciju na tržištu EU-a, kao što su električni bicikli i insekticidi, te ostala nezakonita roba, kao što su plemeniti metali, krivotvorene valute i opojne tvari.

Kriminalne organizacije brzo se prilagođavaju potražnji potrošača, na što ukazuju krivotvoreni proizvodi otkrivenim tijekom operacije, a koji su posljednjih godina postali sve popularniji, poput peleta i e-cigareta.

Tijekom operacije otkrivena su i druga kaznena djela povezana s intelektualnim vlasništvom. Primjerice, otkrivena je i razmontirana nezakonita tvornica za proizvodnju brendirane odjeće u kojoj su radili nezakoniti migranti, kojima su kriminalci oduzeli identifikacijske isprave.

Krivotvorena i krijumčarena roba zadržana tijekom operacije potječe pretežno iz trećih zemalja kao što su Kina i Turska, dopremljena različitim prijevoznim sredstvima i rutama kako bi se izbjeglo otkrivanje.

Balkanska ruta pojavila se kao vrlo važna za uvoz krivotvorene i krijumčarene robe na tržište EU-a.

Zaplijenjeni su i brojni neoznačeni proizvodi, što bi moglo ukazivati na to da se naljepnice ili oznake otpremaju odvojeno i stavljaju na proizvode na odredištima. Kvaliteta nekih krivotvorenih proizvoda drastično se povećala, a taj je trend naročito vidljiv kod elektroničkih uređaja.

Operacija je pružila vrlo jasnu sliku o širokom asortimanu proizvoda koji ulaze preko vanjskih granica EU-a, te o izazovima s kojima se suočavaju nadležna tijela u identifikaciji, zapljeni, pohrani i uništavanju krivotvorene robe.

Cjelovito izvješće dostupno je ovdje.

(www.dziv.hr, 17.5.2024. )

Fotografija: Pixabay