24.02.2023.

Izmjene Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti

Konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti omogućava se da posebni skrbnici za osobe koje su tražitelji međunarodne zaštite (osobe koje su još uvijek u postupku), što prije poduzmu sve radnje za spajanje djeteta bez pratnje s obitelji.

Izmjenama Zakona koje je Vlada sa sjednice uputila u drugo saborsko čitanje uvodi se i dodatna mogućnost podnošenja zahtjeva u pisanom obliku za tražitelje s određenim zdravstvenim poteškoćama.

Skraćuje se i rok za stjecanje prava na rad tražitelja s devet na šest mjeseci, a propisuje se i mogućnost medicinskog vještačenja radi utvrđivanja izloženosti proganjanju ili riziku od trpljenja ozbiljne nepravde.

U dijelu Zakona koji se odnosi na azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom, odnosno one koji su već dobili status u Hrvatskoj, uređuje se trajanje privremenog smještaja u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite dok im se ne osigura trajni smještaj.

Iznimno propisuje se i mogućnost privremenog korištenja stambene jedinice u državnom vlasništvu i nakon proteka roka od dvije godine uz definiranje sudjelovanja u plaćanju troškova, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,.

Ministarstvo nadležno za upravljanje državnom imovinom pritom može stambene jedinice u vlasništvu Hrvatske ustupiti na upravljanje jedinicama lokalne i regionalne samouprave radi smještaja azilanata i stranaca pod supsidijarna zaštitom.

Zaposlenicima u visokom obrazovanju ista prava do sklapanja novog KU

Radi zadržavanja opsega i razine materijalnih i nematerijalnih prava zaposlenika Vlada je donijela i odluku o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike u ustanovama iz sustava visokog obrazovanja i znanosti.

Odluka je donesena kako ne bi nastala pravna praznina po pitanju materijalnih i nematerijalnih prava zaposlenih budući da je istekao Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje, a produžena primjena njegovih pravnih pravila istječe 1. ožujka.

Odlukom je stoga utvrđeno da se do sklapanja novog kolektivnog ugovora ta prava i primjenjuju i dalje na isti način i u istoj visini u kojoj su ugovorena.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o europskoj državi sudionici između Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA) radi daljnjeg unaprjeđenja odnosa i razvoja istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala države te ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa ovlastila za potpisivanje.

Vlada je s ESA-om potpisala sporazum o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, koji je stupio na snagu u rujnu 2018. na razdoblje od pet godina, a Provedbeni dogovor o tehničkoj i stručnoj pomoći stupio je na snagu u svibnju 2020.

Ministarstvo je u sklopu Provedbenog dogovora od prosinca 2020. do srpnja 2022. godine provelo tri nacionalna poziva kroz koja je ESA odobrila financiranje za 34 projekta u ukupnom iznosu od 3,3 milijuna eura, istaknuo je ministar Fuchs.

Hrvatska je u međuvremenu, naveo je, ispunila sve uvjete propisane Provedenim dogovorom te je spremna za proceduru potpisivanja novog sporazuma i stjecanje statusa europske države sudionice.

Financijske obaveze Hrvatske detaljno će se urediti potpisivanjem PECS Povelje (Plan for European Cooperating State) unutar godine dana od sklapanja sporazuma, a u državnom proračunu za ovu godinu i projekcijama za 2024. i 2025. osigurano je 2,1 milijuna eura godišnje za provedbu aktivnosti propisanih Poveljom.

"Potpisivanje navedenog sporazuma važno je zbog nastavka kontinuirane suradnje između Hrvatske i ESA-e, daljnjeg razvoja znanosti, poticanja ulaganja u znanost i jačanje umrežavanja istraživačkog i poslovnog sektora", zaključio je Fuchs.

Vlada je osnovala i Nacionalni odbor za Svjetsku izložbu EXPO 2025 Osaka  koja će se održati od 13. travnja do 13. listopada 2025. u Japanu.

Izložba će se održati pod temom "Dizajniranje budućeg društva za naše živote", uz tri podteme - "Spašavanje života", "Osnaživanje života i povezivanje života".

(HINA, 23. 2. 2023.)

Fotografija: Pixabay