14.05.2021.

Izmjenama se Zakon o tržištu kapitala usklađuje s europskim propisima

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.

Kako je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, prijedlogom se u taj zakon prenosi pet europskih direktiva i osigurava provedba dvije uredbe.

Usklađivanje se provodi i s ciljem ukidanja formalnih opterećenja i postizanja ravnoteže između dostatne razine transparentnosti prema klijentu, najviših standarda zaštite i prihvatljivih troškova ispunjenja zahtjeva za pružatelje investicijskih usluga.

Uz usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, izvijestio je Marić, prijedlogom se dorađuju i pojedine odredbe pa se tako, u cilju zaštite interesa korisnika investicijskih usluga, propisuje da financijsku promociju investicijskih društava, osim tih reguliranih subjekata, mogu obavljati jedino tržišni posrednici.

Uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Uz to, Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze, dodao je Marić.

Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta, dok je dio odredbi važećeg zakona dorađen i s ciljem postizanja veće jasnoće i pravne sigurnosti, objasnio je Marić. 

Izmjene, naime, predviđaju da izdavatelj koji odluči povući dionice s burze mora iznos pravične naknade te elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice (kojega je revidirao neovisni ovlašteni revizor), u cijelosti učiniti dostupnim svim dioničarima i objaviti javnosti, najkasnije pet dana prije dana održavanja glavne skupštine na kojoj se odlučuje o povlačenju dionica s uvrštenja na uređenom tržištu, a kako bi dioničari mogli donijeti informiranu odluku.

Predloženim se izmjenama uz ostalo propisuje i jedinstveni inicijalni kapital investicijskih društava u ovisnosti o investicijskim uslugama i aktivnostima koje investicijsko društvo obavlja, a sukladno njihovoj veličini i kompleksnosti. Mijenja se i režim odobrenja i nadzora nad pružateljima usluge dostave podataka, a ovlast licenciranja i nadzora nad značajnim pružateljima usluga dostave prelazi u nadležnost Europskog nadzornog tijela za vrijednosne papire i tržište kapitala.

Mijenjaju se i odredbe vezano uz izuzeće primjene zakonskih odredbi na pružatelje usluga skupnog financiranja, omogućuje burzi da za više kotacije propiše obvezu uvrštenja novog izdanja, sankcije za kršenje te obveze kao i obveza dostave pravovremenih podataka kako bi ulagatelji mogli imati transparentne podatke.

Predloženim bi se izmjenama ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, s obzirom da se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.

(HINA, 14. 5. 2021.)

Arhiva