08.06.2024.

Izbore za Europski parlament pratit će 3.676 promatrača

Nedjeljne izbore za Europski parlament, odnosno izborna tijela koja će ih provoditi, u Hrvatskoj će promatrati ukupno 3.676 promatrača, u inozemstvu ni jedan, doznaje se u petak u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Uzme li se u obzir da će u nedjelju u Hrvatskoj biti otvoreno 6.651 biračkih mjesta, sa isto toliko biračkih odbora, jasno je da ih promatrači neće sve 'pokriti'.

Najviše promatrača, 3.428, predložio je HDZ, zatim Zajedničko vijeće općina Vukovar (90), pa Domovinski pokret (76), SDP (55) te nevladine udruge Gong (13) i Romsko nacionalno vijeće (12).  Po jednog promatrača imat će Hrvatska stranka umirovljenika i Autohtona-Hrvatska stranka prava Dražena Keleminca.

Promatrač A-HSP-a pratit će rad DIP-a, a isto će raditi i promatrači Gonga i Romskog nacionalnog vijeća.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7 sati, a zatvaraju u 19.

Zbog vremenske razlike, u inozemstvu se prva biračka mjesta otvaraju u subotu, u Australiji, u 23 sata  po hrvatskom vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament, u nedjelju se bira i u inozemstvu, u 40 država, na 98 biračkih mjesta.

Pravo odlučiti tko će ih od 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Bruxellesu ima nešto više od 3,7 milijuna birača.

(HINA, 7. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva