23.10.2018.

Italija poručila Bruxellesu da ostaje pri svom proračunskom planu

Talijansko ministarstvo financija poručilo je u ponedjeljak Europskoj komisiji (EK) da, bez obzira na fiskalna pravila EU-a, ostaje pri svom osporavanom proračunskom planu, ali je obećalo da će intervenirati ukoliko ne uspije ostvariti svoje ciljeve vezane uz dug i deficit.

Europska komisija je prošli tjedan u pismu vladi u Rimu upozorila Italiju kako planira "nezapamćeno"  kršenje propisa eurozone za sastavljanje proračuna. U pismu Europskoj komisiji, ministar gospodarstva Giovanni Tria priznaje da proračun za 2019., u kojem se predviđa fiskalni deficit od 2,4 posto BDP-a, nije u skladu sa Sporazumom o stabilnosti i rastu koji predstavlja pravilnik za sastavljanje proračuna u Eurozoni.
Međutim, Tria ističe da je vlada morala odgovoriti na dugogodišnji podbačaj gospodarstva, dodajući da u 2020 i 2021. ne namjerava dodatno povećavati proračunski deficit.
Pojašnjava da je odluka o takvom proračunu bila teška, ali i neophodna, s obzirom na to da Italija kasni u sustizanju razine GDP-a koja je bila u razdoblju prije krize te zbog vrlo teškog gospodarskog stanja u kojem su se našle ranjivije skupine građana.
Proračun Italije za 2019. prijeporan je za EK iz razloga što se oslanja na veliko povećanje deficita, unatoč činjenici da su dugovi Italije među najvišim na svijetu, čineći 130 posto BDP-a. 
Talijanska vlada planira za iduću godinu deficit u visini od 2.4 posto, što je bitno ispod europskog maksimuma od 3 posto, iako je znatno viši od ovogodišnjeg ciljanog deficita od 1.8 posto. Proračun za 2019. potiče ulaganja u socijalnu zaštitu te povećava druge rashode.
Vladajuća koalicija je rekla kako je njihov veliki plan potrošnje potreban kako bi se potaknuo rast i smanjilo rastuće siromaštvo u Italiji, koja je treći po veličini, ali i spororastući član Eurozone.
Premijer Giuseppe Conte kazao je da kritičnost EU-a "ne bi trebao zabrinjavati" Talijane te da su spremni braniti "dobro zamišljeni, dobro strukturirani i ostvarivi proračun".
Conte je rekao kako odstupanje talijanskog  proračuna od fiskalnih ciljeva EU-a "nije veliko". Poručio je da njegova vlada razgovara s agencijama za rejting te kako se nada da se srozavanje talijanskog rejtinga može izbjeći tijekom analize financija zemlje koju će provoditi agencije Moody i Standard&Poor.
EK će do 31. listopada dati konačnu procjenu proračuna.


(HINA, 22. 10. 2018.)