29.03.2019.

Inovacije i klima prioriteti EU fondova za regije i koheziju

Najveći dio sredstava iz budućeg Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda treba se usmjeriti na ostvarivanje ciljeva pametnije i zelenije Europe, po novim pravilima za financiranje razvoja regija i koheziju koja su zastupnici u Europskom parlamentu podržali ovoga tjedna u Strasbourgu.

Usvajanjem prijedloga Uredbe o Europskom fondu za regionalni razvoj (ERDF) i Kohezijskom fondu, zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su zauzeli stajalište o budućem financiranju regionalne i kohezijske politike EU-a. 
Regije bi, po tom prijedlogu, trebale usmjeriti najmanje 30 do 50 posto dobivenih sredstava u inovacije, ulaganje u mala i srednja poduzeća i stvaranje pametne Europe, a najmanje 30 posto dobivenih sredstava za borbu protiv klimatskih promjena i prelazak na kružno gospodarstvo. 
Osim postizanja pametnije i zelenije Europe, sredstva se u novom Višegodišnjem financijskom okviru trebaju podijeliti na još tri tematska cilja: povezaniju Europu, Europu koja uključuje i Europu koja je bliža građanima. 
„Vidjela sam stvaranje desetak tisuća novih radnih mjesta, rast industrije, čišću vodu i zrak i druge vidljive rezultate prethodnih ulaganja iz kohezijske politike. To je nešto što moramo očuvati i osigurati bolju vrijednost za novac kojeg ulažemo. Ulaganja trebaju ići na korist građana, moramo se tematski koncentrirati i stvoriti jasnu dodanu vrijednost“, rekla je u utorak na raspravi povjerenica Komisije za regionalni razvoj Vera Jourova.
Zastupnici Europskog parlamenta traže da se pri dodjeli sredstava iz ERDF-a i Kohezijskog fonda obrati veća pozornost na slabije razvijene regije, kojima je kohezijska politika najpotrebnija, ali i na najudaljenije regije. 
Iako Komisija predlaže da se prioriteti određuju na nacionalnoj razini, Europski parlament smatra da su regije te koje najbolje prepoznaju svoje potrebe i s obzirom na njihovu raznolikost predlažu promjenu dodjele europskih sredstava na temelju bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, a ne na temelju bruto nacionalnog dohotka. 
Najmanje pet posto sredstava regije trebaju iskoristiti za razvoj pametnih sela, a 10 posto na održivi razvoj gradova. 
Europski parlament se također složio da se ulaganja u fosilna goriva, odlaganje otpada i infrastruktura zračnih luka izuzmu iz regionalne politike EU-a, uz iznimke povezane s najudaljenijim regijama.   
Izvjestitelj u sjeni, hrvatski eurozastupnik Zelenih Davor Škrlec pozdravio je ishod glasovanja u priopćenju. 
"Pozitivno je što je ostatak zastupnika u Europskom parlamentu čuo naš poziv da se zaustavi financiranje fosilnih goriva iz EU fonda za regionalni razvoj. Taj novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života građana, osobito u siromašnijim europskim područjima, i ne smije se trošiti na fosilne goriva koja štete ljudskom zdravlju i okolišu. Navedeni fondovi će igrati jasnu ulogu u obvezama Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma o klimi", navodi Škrlec. 
Prijedlog pravila o budućem ERDF-u i Kohezijskom fondu usvojen je velikom većinom, a o njemu bi novi saziv Parlamenta na jesen trebao započeti pregovore s Vijećem.


(HINA, 28. 3. 2019.)