12.02.2024.

HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika: Zabrana rada nedjeljom ozbiljan izazov

Iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika u ponedjeljak su poručili kako odluka o zabrani rada nedjeljom stvara ozbiljne izazove za gospodarstvo, a posebice za male trgovce.

U Udruzi su izrazili zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nedavne odluke Ustavnog suda o radu nedjeljom koja, kako ističu, "postavlja ozbiljne izazove za gospodarstvo, s posebnim naglaskom na male trgovce".

Zakonska odluka koja je u obrazloženju Ustavnog suda i sama opisana kao ograničenje poduzetničkih sloboda, postavlja pitanja o pravim motivima i ciljevima takvog rješenja, navode iz Udruge.

Napominju kako su detektirali niz nelogičnosti koje donosi odluka o zabrani rada nedjeljom. Prvenstveno to da velik broj izuzeća od zabrane rada nedjeljom potiče stvaranje novih formata.

"Ako se i tolerira situacija brojnih iznimaka, onda bi među izuzetke trebalo uključiti i male trgovine, a posebno one vezane uz turizam. Ovakvo rješenje uzrokuje da se brojne trgovine registriraju za djelatnosti kojima se inače ne bave, kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirali", kazali su iz udruge.

Napominju i kako je među argumentima kod donošenja odluke Ustavnog suda istaknuto da se dobrim planiranjem namirnice mogu kupiti dan ranije. No otvara se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra, kažu u Udruzi.

Također, navedena je briga o balansu između privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima nedjeljom normalno rade zaposlenici, a trenutno zbog pritiska i tri puta više njih nego inače.

Nedjeljom se, kažu u Udruzi, radi u brojnim djelatnostima kao što su kafići, restorani, hoteli, benzinske pumpe i kladionice.

U Udruzi ističu kako odluka da će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja od mogućih 52, u zemlji u kojoj turizam donosi oko 25 posto BDP-a, poništava sve napore o cjelogodišnjem turizmu, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koji ovise o turizmu.

Mišljenja su i kako je navedena odluka Ustavnog suda veliki udar na trgovine u ruralnim sredinama i kvartovima gdje su mali dućani često jedine dostupne trgovine, te ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine. 

"Kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima poslovanja potrebno je provesti stručnu i pažljivu reviziju trenutnog zakonodavnog okvira",  istaknuo je predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Šimić.

Da bi se ovo pitanje riješilo odgovorno i primjereno, kako je rekao, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika ističe nužnost pokretanja izrade zakona na način da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu, gdje i pripada.

"Novim zakonskim rješenjem trebalo bi dati mogućnost poduzetnicima da sami odaberu hoće li raditi nedjeljom te osnažiti državne institucije i inspekcije da imaju kapaciteta provedbe kontrole i primjerenog kažnjavanja zloupotrebe obveze većeg plaćanja za rad nedjeljom", istaknuli su iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Na taj način, kako su naveli, radnici mogu sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.

(HINA, 12. 2. 2024.)

Fotografija: Pixabay

 

Arhiva