17.02.2023.

HUP-ova koordinacija upozorava na sporu proceduru zahtjeva poslanih HZZO-u

Iz HUP-ove koordinacije za medicinske proizvode upozorili su u četvrtak na izrazito sporu proceduru obrade više od 1500 zahtjeva poslanih HZZO-u za povećanjem cijena medicinskih proizvoda i pomagala zbog čega je upitna mogućnost opskrbe za više od 200.000 pacijenata.

"Unatoč započetim pregovorima s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, hrvatskim pacijentima je i dalje nedostupno više od 630 medicinskih pomagala s liste HZZO-a", stoji u priopćenju HUP-ove koordinacije.

Trenutačno su, navode, najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima.

Upravo zbog te spore procedure, HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode smatra da se ne može očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda, te podsjeća da je HZZO obećao izvanredne sastanke svojih stručnih tijela na kojima će se raspravljati o pristiglim zahtjevima.

Jedini su pomaci, kažu, napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena.

"Unatoč tome što su završeni pregovori za skupine inkontinencije i pomagala za kretanje i dalje nema naznake kada će predani zahtjevi biti obrađeni i odobreni", stoji u priopćenju.

Iz HUP-ove koordinacije ističu da neke grupe pomagala još nisu dobile nikakvu konkretnu povratnu informaciju te ne znaju niti u kojoj su fazi njihovi zahtjevi (primjer medicinska pomagala za dijabetes) pa se ne može ni očekivati brza normalizacija isporuke proizvoda.  

(HINA, 16. 2. 2023.)

Fotografija: Pixabay