20.01.2023.

HUP-ova koordinacija traži da HZZO ubrza obradu zahtjeva za povećanje cijena

HUP-ova Koordinacija za medicinske proizvode pozvala je u srijedu HZZO da što prije počne rješavati zahtjeve za povećanjem cijena medicinskih pomagala, kojih trenutno nije dostupno 630, jer bi u suprotnom brojni pacijenti mogli ostati bez njih.

"U prosinca bilo je 300 medicinskih pomagala u defekturi, a taj broj je s jučerašnjim danom iznosio 630 pomagala koja su trenutno nedostupna u potpunosti ili uskoro neće biti dostupni", upozorio je Slobodan Brezak iz HUP-ove Koordinacije medicinskih pomagala.

Taj broj svakodnevno raste, a u većini slučajeva, ističe, radi se o proizvodima za inkontinenciju, pomagalima za rehabilitaciju, oblozima za rane, protezama...

Izmjenom pravilnika dobili su mogućnost slanja zahtjeva HZZO-u za povećanjem cijena te ih je puno poslano, no obrada je spora. HUP stoga zahtijeva da se što prije krenu rješavati zahtjevi i da se cijela procedura skrati na najkraći mogući rok.

Nadaju se da će u slijedećih nekoliko tjedana zahtjevi biti pregledani i da će se krenuti u proceduru povećanja cijena. U suprotnom, pacijenti bi mogli ostati bez pomagala, a sekundarno bi se problem mogao preliti i na bolnice.

"Prije izmjene pravilnika HZZO je spustio cijene medicinskih pomagala, a i prije toga cijene su spuštane zadnjih deset godina. Upozoravali smo da će doći do defektura, no HZZO i Ministarstvo zdravstva su se oglušili, pa smo došli do ovoga što imamo danas", kaže Brezak.

Dopredsjednik Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Marko Husić najavio je da će zatražiti sastanak s HZZO-om idućeg tjedana.

"Nadam se da ćemo u iduća dva, tri tjedna iz HZZO-a imati nekakve pomake da bi se isporuka mogla nastaviti", poručio je.

Standardi se moraju promijeniti, kao i pravilnik koji je nelogičan, ističe Husić navodeći da je, primjerice, svugdje u EU standard mikroprocesorsko koljeno, koje kod nas nije ni blizu mogućnosti financiranja.

Cijena mu ide i do 50.000 eura dok od HZZO-a najviše možete za protetičko koljeno dobiti 1400 eura. Češka za proteze plaća 50.000 eura, Slovenija 32.000 eura, a kod nas je 4000 eura plafon, rekao je Husić.

(HINA, 19. 1. 2023.)

Fotografija: Pixabay