24.02.2020.

HUMP poziva na zakonsko uređenje vrednovanja statusa zdravstvenih radnika

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) pozvala je u nedjelju ministra zdravstva Vilija Beroša na izradu zakonskog akta kojim će se konačno odrediti mjere vrednovanja rada i znanja zdravstvenih radnika u hrvatskom sustavu zdravstva.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik HUMP-a Miran Cvitković, ističe se kako udruga pozdravlja najnovije napore ministra zdravstva Vilija Beroša da se u sustavu zdravstva kroz doradu pravnih akata počne vrednovati status medicinskih sestara koje su završile 7. stupanj obrazovanja, kroz priznavanje radno-materijalnih prava. Ističu i da vjeruju kako će nadležno ministarstvo "što prije iznaći konkretna rješenja u vidu izmjene odgovarajućih pravnih akata kojima su regulirane plaće u sustavu zdravstva". No, napominju kako u zdravstvenom sustavu, osim medicinskih sestara, postoji i niz drugih profesija čiji se pripadnici također obrazuju na zdravstvenim učilištima do 7. stupnja i više razine obrazovanja. Smatraju da priznavanje 7. stupnja obrazovanja medicinskim sestrama stoga predstavlja dobar početak, no ističu da se pritom ne smiju zanemariti i izostaviti druge profesije, poput diplomiranih radiološkog tehnologa, sanitarnih inženjera, medicinskih  laboranata ili fizioterapeuta. Smatraju da bi to predstavljalo "tek parcijalan pristup koji u konačnici neće zadovoljiti sadržaj, a ni formu vrednovanja rada svih zdravstvenih radnika sukladno potrebama obavljanja zdravstvene djelatnosti". Pozvali su ministra zdravstva Vilija Beroša i nadležne institucije da se pristupi izradi zakonskog akta kojim će biti regulirane plaće svih zdravstvenih radnika u sustavu zdravstva po prihvaćenom uzoru na pravosudne dužnosnike.
"Odnosno da se istim ili drugim odgovarajućim aktom konačno odrede mjere vrednovanja rada i znanja svih zdravstvenih radnika u sustavu zdravstva, pri čemu mislimo na pripadnike svih jedanaest reguliranih profesija koji svakodnevno požrtvovno rade i obavljaju svoj posao na dobrobit pacijenata i građana", poručuju u priopćenju iz HUMP-a.

(HINA, 23. 2. 2020.)