06.12.2023.

Hrvatski sabor u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti konačni prijedlog Zakona o turizmu kojim se predviđaju veća odgovornost i obveze turističkih zajednica i lokalnih vlasti te naglašava važnost održivog upravljanja turizmom.

Prvim krovnim zakonom o turizmu u Republici Hrvatskoj naglašava se važnost primjene održivih načela u budućem upravljanju turizmom te ravnomjeran razvoj turističke ponude u cijeloj zemlji, posebice na kontinentu, kao i cjelogodišnjeg turizma.

U odnosu na prvo čitanje jasnije se definira obveznik plaćanja turističkog ekološkog doprinosa tj. preciznije se definira pojam jednodnevnog posjetitelja.

Tako  turistički ekološki doprinos, među inim, neće plaćati  djeca do 12 godina, osobe s invaliditetom od 70 posto i većim i jedan pratitelj, osobe koje zbog potrebe rada ili obavljanja poslova borave u općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište, osobe korisnici socijalne skrbi i studenti i đaci koji nemaju prebivalište u općini ili gradu u kojem se školuju kao ni sudionici školskih izleta koje su odobrile školske ustanove.

Također, izmijenjene su i dopunjene odredbe kojima se uređuje izrada plana upravljanja destinacijom na način da planove upravljanja destinacijom izrađuju turističke zajednice, a donose ih predstavnička tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

(HINA, 5. 12. 2023.)

Fotografija: Pixabay